President Nicolás Maduro, archieffoto
AFP or licensors

VN-onderzoek: "President Maduro verantwoordelijk voor misdaden tegen mensheid"

De Venezolaanse president Nicolás Maduro is verantwoordelijk voor grove schendingen van de mensenrechten, dat staat in een recent rapport in opdracht van de Verenigde Naties (VN). De president en zijn regering zouden onder meer executies, verdwijningen en foltering op hun geweten hebben.

In een uitgebreid verslag van 411 bladzijden heeft de onderzoekscommissie van de VN bewijzen gevonden dat de Venezolaanse autoriteiten en veiligheidstroepen misdaden zoals buitengerechtelijke executies, het systematisch opsluiten van oppositieleden, het doen verdwijnen van critici, foltering en seksuele misdaden hebben uitgevoerd.  Ze baseren zich op 223 zaken vanaf 2014. 

"Er zijn ernstige aanwijzingen dat de president en de vakministers van Binnenlandse Zaken en Defensie het bevel hebben gegeven tot de misdaden, of er anderszins toe hebben bijgedragen", aldus de onderzoekers, die werkten in opdracht van de VN-mensenrechtenorganisatie. 

Deze misdaden waren verre van op zichzelf staande daden, ze werden gecoördineerd en gepleegd in overeenstemming met het staatsbeleid

Marta Valinas

“Deze misdaden waren verre van op zichzelf staande daden, ze werden gecoördineerd en gepleegd in overeenstemming met het staatsbeleid, met kennis of directe steun van officieren en hoge regeringsfunctionarissen”, zei Marta Valinas van de VN aan CNN. 

(Lees verder onder de foto)

Venezuela, afbeelding president Nicolás Maduro
AFP or licensors

Het rapport noemt twee veiligheidstroepen die verantwoordelijke zijn voor bijna twee derde van alle buitengerechtelijke executies, namelijk het Cuerpo de Investigaciones Científicas, Penales y Criminalísticas (CICPC) en de speciale eenheden Fuerzas de Acciones Especiales (FAES) van de Nationale Bolivariaanse Politie (NBP).

Moorden lijkt deel uit te maken van een beleid om ongewenste leden van de samenleving te elimineren onder het mom van misdaadbestrijding

Marta Valinas

"Moorden lijkt deel uit te maken van een beleid om ongewenste leden van de samenleving te elimineren onder het mom van misdaadbestrijding”, zei Valinas nog. Het VN-rapport roept op om deze speciale eenheden te ontmantelen en de leden ter verantwoording te roepen voor hun daden. 

(Lees verder onder de foto)

Venezuela, afbeelding president Nicolás Maduro
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ook de Venezolaanse inlichtingendiensten werden onderzocht door de VN-commissie. Deze diensten viseerden vooral politieke dissidenten, mensenrechtenactivisten en anderen die als “tegen de regering” werden beschouwd.

Volgens het rapport werden deze slachtoffers buiten het officiële gevangenissysteem vastgehouden en werd hen een eerlijk proces ontzegd. Ze werden beschuldigd van valse misdrijven en er werd vals bewijsmateriaal aangeleverd. Ze werden in" wrede, onmenselijke en onterende omstandigheden" vastgehouden. Er zou ook sprake zijn van foltering. 

Zowel de democratie als de rechtsstaat worden niet meer gehandhaafd in het land. De regering trok alle macht naar zich toe en er was een toenemende druk op de rechters, aldus nog het rapport.

Rapport is "volstrekt onjuist”

Volgens de Venezolaanse regering zijn de beschuldigingen van het rapport volstrekt onjuist. "Het rapport staat vol onwaarheden."

President Maduro, die sinds 2013 aan de macht is, krijgt nog steeds de steun van het leger. Oppositieleider Juan Guaidó heeft in een reactie het leger opgeroepen zich tegen de president te keren en "niet medeplichtig" te zijn aan deze schendingen. Hij vraagt ook aan de bevolking om verder te strijden.

Oppositieleider Juan Guaidó
AFP or licensors

Meest gelezen