Videospeler inladen...

Waar is de vierde Limburgse wolvenwelp? Boswachter: "Kans is groot dat hij gestorven is"

Gisteren kon je op beelden van wildcamera's zien hoe het met de wolvenwelpen is gesteld. Op de beelden is te zien hoe drie gezonde wolvenwelpen aan het spelen zijn. Maar de vierde ontbreekt. "De kans is groot dat hij gestorven is", zegt boswachter Eddy Ulenaers. "Maar we denken niet dat er kwaad opzet in het spel is."

Eind juli waren de welpen nog met vier. Nadien verschenen er nog maar drie op de beelden van de wildcamera's. "In hun eerste levensjaar zijn de jonge wolven erg kwetsbaar. Misschien dat er door de droogte te weinig melk was voor vier", zegt boswachter Eddy Ulenaers. "Ze zijn ook nieuwsgierig en nemen soms  te grote risico's. Als ze op die leeftijd een everzwijn uitdagen, kunnen ze daar niet tegen op. Slechts de helft overleeft dat eerste jaar." 

Geen kwaad opzet

De boswachter is ervan overtuigd dat er geen kwaad opzet mee gemoeid is. "In het gebied van de wolf staan veel wildcamera's opgesteld die alle bewegingen filmen. Ook houden we veel controles en hebben we niets verdachts opgemerkt."

Ze zijn nieuwsgierig en nemen soms te grote risico's

Boswachter Eddy Ulenaers

Toch is er nog hoop dat de vierde wolvenwelp nog leeft. Wolvenwelpen blijven op deze leeftijd niet altijd samen. Het kan dus dat eentje net uit het beeld valt. Tegen november gaat de hele roedel samen op jacht. En dan zal ook duidelijk worden of de vierde welp er echt niet meer is. 

Op dit moment brengen Noëlla en August de prooien nog naar de jongen. De welpen oefenen wel al met een haas of een muis. Maar voor het grote werk is het nog een paar weken wachten.  

Identiteitskaart

Om een goed beeld te krijgen van wat de welpen in de toekomst afzonderlijk doen, maakt een groep studenten nu een soort Identiteitskaart van de wolven. Aan de hand van uiterlijke kenmerken zoals tekeningen in de vacht, kunnen ze dan onderscheiden worden. 

INBO/ANB

Meest gelezen