Wei met maaiafval in brand aan natuurgebied De Liereman: “Geen bos of andere natuur getroffen”

Het heeft gebrand aan natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout. Het gaat om zo’n 3.000 vierkante meter wei met maaiafval dat is afgebrand. Volgens de burgemeester zou er momenteel geen bos of andere natuur getroffen zijn. Eerder dit jaar was er al een grote brand in De Liereman. Er werd toen ongeveer 30 hectare heide en veen in de as gelegd.

Donderdagnamiddag is er een brand uitgebroken aan natuurgebied de Liereman in Oud-Turnhout, één van de oudste natuurgebieden in ons land. “Zo’n 3.000 vierkante meter wei met maaiafval is afgebrand”, zegt burgemeester Bob Coppens (N-VA). “Er zou voorlopig geen bos of andere natuur getroffen zijn.”

De brandweer was snel ter plaatse en kreeg het vuur vlug onder controle. Ook een blushelikopter werd ingezet. De buurt werd afgesloten en de hulpdiensten vroegen om de omgeving te vermijden. Hoe de brand kon ontstaan, wordt onderzocht.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Schapen

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er een brand uitbrak in De Liereman. In april van dit jaar werd nog zo’n 30 hectare heide en veen in de as gelegd. Kwaad opzet kon toen niet uitgesloten worden. Ook heel wat broedvogels werden daarvan het slachtoffer. Natuurpunt zette in de weken en maanden nadien honderden schapen in om te voorkomen dat ongewenste grassen het gebied zouden overwoekeren. Het zal allicht jaren duren om de schade te herstellen.

Meest gelezen