WHO vraagt Europese landen om quarantaineregels te behouden: "Kleinste inkorting heeft al effect"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de versnelde opmars van het coronavirus in Europa "alarmerend". Dat heeft Europees directeur-generaal Hans Kluge gezegd op een persconferentie. De WHO maakt zich met name zorgen om de overweging in verschillende landen om de quarantaineregels te versoepelen. De aanbeveling blijft een quarantaine van 14 dagen, zegt de WHO.

Heel wat Europese landen, waaronder ook België, hebben het aantal coronabesmettingen de voorbije weken fors zien toenemen. De helft van de landen in Europa liet een stijging van 10 procent per week zien. In zeven landen was zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal gevallen.

De cijfers hebben een "alarmerend peil" bereikt, waarschuwt de WHO.

"De cijfers van september zouden voor heel Europa een wake-upcall moeten zijn", zei de Europese directeur-generaal, de Belg Hans Kluge. "De weekcijfers overstijgen nu die van de eerste piek in Europa in maart-april." Er wordt nu weliswaar veel meer getest dan in het voorjaar, maar dat alleen verklaart niet het toenemend aantal coronagevallen dat we nu zien.

Zelfs de kleinste inperking van de lengte van de quarantaine kan een effect hebben

De WHO maakt zich zorgen om de overweging in verschillende Europese landen om de verplichte quarantaineperiode voor wie mogelijk in contact kwam met het coronavirus in te korten. "Zelfs de kleinste inkorting van de lengte van de quarantaine kan een betekenisvolle invloed hebben op de verspreiding van het virus", zegt Kluge.

"Onze aanbeveling voor een quarantaine van 14 dagen is gebaseerd op de kennis die we hebben over de incubatietijd en transmissie van het virus. We zullen dit enkel herzien op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten, maar dat is nu nog niet het geval."

Enkele landen hebben de verplichte quarantaine toch al ingekort, in Frankrijk bijvoorbeeld tot zeven dagen en in het Verenigd Koninkrijk tot tien dagen.

Bekijk hier een fragment uit de persconferentie, de tekst loopt daarna door:

Videospeler inladen...

Coronamoeheid

Het Europese comité van de WHO is bevoegd voor 53 landen, waaronder Rusland. In het hele gebied werden al vijf miljoen gevallen van COVID-19 opgetekend. Het dagelijks gemiddelde ligt nu op 40.000 à 50.000 besmettingen, wat meer is dan de 43.000 begin april. Het nieuwe absolute record dateert van 11 september, met 54.000 positieve gevallen op 24 uur.

"Hoe de pandemie zich verder ontwikkelt, hebben we zelf in de hand. We zijn er al een eerste keer in geslaagd om ze terug te dringen en kunnen dus opnieuw terugslaan", zegt de WHO.

Het recept om het coronavirus onder controle te houden is intussen genoegzaam bekend: handen wassen, afstand houden, mondmasker dragen als dat niet mogelijk is, en massaal testen. Ook nu het griepseizoen er aankomt, blijft de WHO bij haar standpunt om zo veel mogelijk te testen. Niet alleen mensen van wie bekend is dat ze contact hebben gehad met een besmet persoon, maar iedereen die symptomen vertoont van COVID-19 zou getest moeten worden, blijft het devies.

De WHO toont enig begrip voor de "coronamoeheid" die sommigen vertonen nu de maatregelen al zo lang gelden. "Die moeheid is normaal en moet ernstig worden genomen, maar aangepakt waar ze ons in gevaar brengt."

Meest gelezen