Alkens melkveebedrijf zet koeienmest om in energie: "Het hele bedrijf voorzien van elektriciteit met mest"

Het Alkens melkveebedrijf Nagels doet mee aan een proefproject met een CDC-vloer, voluit Cold Dairy Concrete. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Met dat systeem kunnen boer Raf Nagels en zijn vrouw het methaangas van koeienmest opvangen en dat omzetten in energie.

Dat methaangas en koeien hand in hand gaan, is ondertussen geweten. In het melkveebedrijf in Alken krijgt dat gas nu ook een nut. “We gaan proberen om dat methaangas vast te houden in de stal, door de vloer af te koelen”, vertelt Raf Nagels. “Als een koe mest laat vallen op de koude vloer, verdampt het methaangas niet. Daarna verwarmen we die mest in een mestvergister, waardoor het methaangas versneld vrijkomt. Daarmee laten we een gasmotor draaien, die op zijn beurt dan weer een generator aandrijft. Met die energie kunnen we het hele bedrijf van elektriciteit voorzien.”

Het zou goed kunnen dat dit systeem ooit in alle veebedrijven gebruikt wordt

Boer Raf Nagels

Het gaat om een gloednieuwe techniek die nu nog in een testfase zit. “Het vergisten van methaangas bestaat al een jaar of zes, maar de verkoeling ervan is uniek. We zijn als eerste ingestapt in dat proefproject. De proeven lopen nog, maar het zou goed kunnen dat dit systeem ooit in alle veebedrijven gebruikt wordt”, besluit Nagels.

Meest gelezen