Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amal Clooney stapt met slaande deuren op als speciaal Britse gezant uit onvrede met brexitwet

Amal Clooney, de bekende mensenrechtenadvocate en echtgenote van acteur George Clooney, neemt ontslag als speciaal Brits gezant voor vrijheid van media. In haar ontslagbrief uit ze hevige kritiek op de plannen van de Britse regering om het internationaal recht "een beetje" te schenden via een nieuwe wet inzake de brexit.

"Ik ben ontzet omdat de regering stelt dat het Britse parlement soeverein is en wetten kan goedkeuren die een inbreuk vormen op verplichtingen die voortvloeien uit verdragen", schrijft Amal Clooney aan de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. "Zelfs als de regering zegt dat de schending van het internationaal recht specifiek en beperkt is, is het een schande voor het Verenigd Koninkrijk om een internationaal verdrag te schenden dat de premier een jaar geleden ondertekend heeft". 

Ik kan andere staten niet langer aanmanen om internationale verplichtingen na te leven als het VK het zelf ook niet doet

Amal Clooney

De kritiek van Clooney slaat op het wetsvoorstel inzake de interne markt die de Britse regering door het parlement wil krijgen. De regering van premier Boris Johnson zegt zelf dat die wet een "kleine inbreuk" vormt op het internationaal recht. 

Amal Clooney is een bekende mensenrechtenadvocate en kon dankzij haar prestige veel gewicht geven aan de Britse opstelling op dat vlak. Volgens haar kan ze dat nu niet langer meer doen en zal de goedkeuring van de omstreden wet "het geloof van mensen in de justitie ondermijnen". 

"Vertrouwen in het VK staat op de helling"

De nieuwe wet of "internal market bill" is bedoeld om dezelfde regulering inzake handel te verkrijgen in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland na de brexit. Die wet is omstreden omdat de regering in Londen regels zou kunnen opleggen, ook als die in strijd zijn met het akkoord dat vorig jaar met de EU gesloten werd over de brexit. Daar werden toen bepaalde afspraken gemaakt om een gesloten grens te vermijden tussen de Ierse Republiek (EU) en Noord-Ierland, een Brits gebiedsdeel.

De nieuwe wet zou dat akkoord dus schenden en een inbreuk zijn op het internationaal recht, geeft de regering zelf toe. Dat heeft niet enkel tot veel kritiek geleid in de EU, maar ook in het VK zelf tot in de Conservatieve regeringspartij toe. Onder meer een aantal prominente ex-premiers zoals John Major (Conservatief) en Tony Blair en Gordon Brown (Labour) hebben zwaar uitgehaald naar de wet.

Die is nu in eerste lezing goedgekeurd, ondanks een rebellie van een aantal Conservatieve parlementsleden. Er is nog wel een definitieve goedkeuring nodig. Critici verwijten premier Johnson dat hij op die manier het internationale vertrouwen in het VK op het spel zet, net nu dat land nieuwe handelscontacten nodig heeft na de brexit.

Meest gelezen