FOTO: Autovrije Zondag in Brussel

Autovrije Zondag dit jaar in heel wat minder steden en gemeenten door corona

Het is vandaag op verschillende plekken in Vlaanderen en in Brussel opnieuw Autovrije Zondag: de dag dat "koning auto" plaats moet maken voor wandelaars en fietsers. Door corona doen er dit jaar wel heel wat minder steden en gemeenten mee, en ook het aantal evenementen is beperkt.

De traditionele Autovrije Zondag in de Week van de Mobiliteit wordt dit jaar noodgedwongen met iets minder toeters en bellen gevierd. In Vlaanderen nemen 22 steden en gemeenten deel aan het event. Dat zijn er fors minder dan vorig jaar. Toen ging het nog om 49 Vlaamse steden en gemeenten.

Vandaag zal je met de auto niet welkom zijn in (delen van) Antwerpen, Asse, De Pinte, Diest, Haacht, Hoeilaart, Hove, Ichtegem, Ieper, Kortrijk, Mechelen, Ninove, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Steenokkerzeel, Veurne, Vilvoorde en Wemmel. In Hasselt werd Autovrije Zondag vorige week al georganiseerd, in Leuven en Gent valt de datum op respectievelijk 27 september en 18 oktober.

Andere steden en gemeenten zoals Aalst, Berlaar, Bree, Brugge, Eeklo, Genk, Turnhout, Nijlen en Hoogstraten stellen de geplande Autovrije Zondag met een jaar uit. 

Bekijk de reportage in "Het Journaal": (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

De Autovrije Zondag is dit jaar het uitgelezen moment om de positieve effecten van de coronacrisis in de kijker te zetten

Laurens Vander Kuylen, Mobiel 21

"Alle deelnemende gemeenten zorgen voor een coronaveilige editie en vermijden grote menigten, in lijn met de veiligheidsvoorschriften", zegt Laurens Vander Kuylen, woordvoerder van mobiliteitsorganisatie Mobiel 21. "Maar aan de essentie wordt niet geraakt: duurzame verplaatsingen stimuleren en bewoners en bezoekers de vrijgekomen ruimte laten veroveren."

Brussel autoloos

Het grootste autoluwe gebied bevindt zich zoals elk jaar in Brussel. Het hele Brusselse gewest is van 9.30 uur tot 19 uur gesloten voor auto's. Ook speed pedelecs, snelle elektrische fietsen, zijn niet welkom. Gewone elektrische fietsen worden wel toegelaten. Het openbaar vervoer is de hele dag gratis.

"De coronacrisis heeft onze mobiliteit gereset en doen losbreken van vastgeroeste gewoontes", aldus Vander Kuylen. "Velen (her)ontdekten stappen en trappen. Om al die extra fietsers en voetgangers de nodige, veilige ruimte te bieden, deden gemeenten heel wat mobiliteitsingrepen. Zo kregen we deze zomer al een voorsmaakje van meer autoluwe straten en actieve mobiliteit. De Autovrije Zondag is dit jaar het uitgelezen moment om de positieve effecten van al die inspanningen in de kijker te zetten."

Voor meer info over wat er waar te doen is op Autovrije Zondag kan je terecht op de website van de Week van de Mobiliteit voor Vlaanderen, en op de website van stad Brussel.

FOTO: Ook de koning en de koningin waren op stap met de fiets vandaag in Brussel.

Meest gelezen