Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Geen noodtoestand in regio Madrid, wel lokale lockdown in 37 zones met veel besmettingen 

De regering van de Spaanse regio Madrid heeft een reeks maatregelen aangekondigd om het alsmaar stijgende aantal besmettingen tegen te gaan. Een algemene noodtoestand en lockdown komen er niet, "want dat zou ons economisch ruïneren", maar in 37 "zones" met veel besmettingen wordt wel een lokale lockdown ingevoerd.

Het valt niet meer te ontkennen: Spanje telt weer ontzettend veel coronabesmettingen. Meer dan 14.000 in de afgelopen 24 uur. En ook niet te ontkennen: de regio Madrid is net als in het begin van de pandemie een van de zorgenkindjes. Meer dan een derde van de huidige besmettingen wordt in de regio Madrid vastgesteld.

In 37 "zones" binnen die autonome regio worden nu meer dan 1.000 besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld, maakte Isabel Díaz Ayuso, de Madrileense minister-president, vandaag bekend tijdens een persconferentie. Ayuso kondigde een hele reeks maatregelen aan die vanaf maandag ingaan en het tij zouden moeten keren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Een noodtoestand zou ons economisch ruïneren, wij kiezen voor meer chirurgische maatregelen

Isabel Díaz Ayuso, minister-president van de autonome regio Madrid

Een algemene noodtoestand en lockdown in de regio zijn daar niet bij. "Dat zou ons economische ruïneren", aldus Ayuso. "We willen meer chirurgische maatregelen nemen." In die 37 "zones" wordt daarom een lokale lockdown ingevoerd. Want vanaf maandag mag niemand die gebieden nog in of uit als dat niet gerechtvaardigd is. Uitzonderingen zijn onder andere naar het werk gaan, medische afspraken en ouderenzorg.

Volgens de Madrileense regering gaat het om 6 districten in de hoofdstad zelf en 7 gemeenten buiten de hoofdstad. In totaal gaat het om 855.000 mensen of 13 procent van de totale bevolking in de regio. Ongeveer 25 procent van het aantal besmettingen in de regio komt uit die 37 zones.

Daarnaast sluit Madrid ook gemeentelijke parken en speeltuinen voor kinderen, mogen de cafés en restaurants vanaf maandag maar 50 procent van hun capaciteit benutten en mogen de Madrilenen maar met 6 in plaats van 10 mensen samenkomen. Winkels moeten ook om 22 uur dicht. De nieuwe maatregelen zullen om de twee weken geëvalueerd worden. De regering belooft ook dat er de komende week 1 miljoen tests uitgevoerd zullen worden op antistoffen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Waarom nu pas maatregelen?

De maatregelen komen er na een week vol verwarring in de regio. Eerder deze week voerde de regioregering al een gedeeltelijke quarantaine in in bepaalde delen van Madrid, om die later weer terug te draaien. Vandaag werd de persconferentie waarop de nieuwe maatregelen werden aangekonigd, tot twee keer toe uitgesteld.

De reden daarvoor zijn zowel van juridische als politieke aard. Volgens de regioregering is de vertraging te wijten aan het "ingewikkelde voorafgaande juridische onderzoek" vooraleer de maatregelen in werking kunnen treden. Daarbij komt dat verschillende mensen in Madrid al naar de rechtbank zijn gestapt tegen de coronamaatregelen. "Er is enorm veel protest, omdat de districten waar het aantal besmettingen zeer hoog is, juist achtergestelde wijken zijn. Die zien economisch enorm af van een lockdown en willen dus niet in een lockdown gaan", legt correspondent Sven Tuytens uit in "De wereld vandaag".

Daarenboven botst het ook tussen de regioregering in Madrid en de nationale regering van premier Pedro Sánchez. "Tijdens de eerste lockdown heeft Ayuso, de minister-president van Madrid, de nationale regering zwaar onder vuur genomen omdat die heel slecht gereageerd had en zij was een van de personen die enorm veel kritiek had op de harde lockdown van de regering-Sánchez."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Sánchez probeert nu druk uit te oefenen op de regio Madrid. "Het enige probleem is dat de centrale regering alleen maar kan ingrijpen als er een noodtoestand is. Sinds de noodtoestand eind juni is afgelopen, zijn het de 17 verschillende regio's die zelf beslissen hoe ze de coronapandemie aanpakken."

Op de achtergrond van de pandemie wordt met andere woorden een politieke strijd gevoerd, bevestigt Tuytens. "Gezondheid is een van de belangrijke punten die de regio's onder controle willen hebben. Dus het is heel moeilijk voor de linkse regering om in te grijpen in regio's die onder controle staan van conservatieve regeringen van de Partido Popular."

Voor de Madrilenen is dat politieke steekspel en het uitblijven van maatregelen heel verwarrend, stelt Tuytens vast. "De Madrilenen zijn wel veel meer relaxed, vooral omdat het nu vooral jongeren zijn die besmet raken. Er zijn voorlopig ook geen beelden van verzadigde ziekenhuizen."

Beluister het gesprek met correspondent Sven Tuytens in "De wereld vandaag" (het gesprek vond plaats vóór de persconferentie):

Meest gelezen