Na spectaculaire diefstal in Londen: unieke boekenschat na 3 jaar teruggevonden onder huis in Roemenië

De politie heeft enkele honderden zeldzame en waardevolle boeken teruggevonden onder een huis op het Roemeense platteland. De boekenschat was drie jaar geleden verdwenen na een spectaculaire diefstal in Londen. De boeken hebben een geschatte waarde van 3,2 miljoen euro. 

De eerste druk van werken van wetenschappers als Galilei en Newton, zeldzame uitgaven van de Italiaanse 14de-eeuwse dichters Dante en Petrarca, en 80 schetsen van de Spaanse kunstschilder Francisco Goya, het zijn maar enkele van de 200 unieke stukken die verstopt lagen in een speciale ruimte onder een huis op het Roemeense platteland. Ze waren verpakt in bubbeltjesplastic en in plastic zakken.

Daar werden ze woensdag gevonden na een gezamenlijke actie door de Roemeense, Britse en Italiaanse politie, ondersteund door Europol. Alles samen hebben de boeken een waarde van 3,2 miljoen euro. "Maar nog belangrijker is dat deze boeken onvervangbaar zijn en een grote waarde hebben voor de culturele erfenis van de mensheid", zei de Britse inspecteur Andy Durham. 

12 meter lange touwen

De boeken waren verdwenen na een spectaculaire kunstroof in een pakhuis in het westen van Londen, in de nacht van 29 op 30 januari in 2017. Dieven hadden toen gaten in het dak gemaakt vanwaar ze 12 meter lange touwen lieten hangen. Via die touwen klommen ze naar beneden om te snuisteren tussen de duizenden boeken. Die lagen klaar om verzonden te worden naar de Verenigde Staten voor een grote antiekbeurs.

Na enkele uren verzamelden ze de meest waardevolle boeken in 16 grote zakken en klommen daarmee weer naar boven om via het dak te ontsnappen. Op die manier slaagden ze erin om de bewegingsdetectoren te verschalken. Het duurde dan ook lang voor de politie de dievenbende op het spoor kwam.

Roemeense bende

Pas in juni vorig jaar pakte de politie vier Roemeense verdachten op, na enkele tientallen huiszoekingen in het noordoosten van Roemenië. Het zou gaan om een clan die nog andere gelijkaardige diefstallen pleegde. Tientallen andere verdachten zijn opgepakt in Groot-Brittannië. Over hun nationaliteit is niets bekend.

De arrestatie van het kopstuk van de Roemeense bende in de Italiaanse stad Turijn begin dit jaar zette de speurders op het goede spoor. "Het gaat hier om een dubbel succes", reageerde Eurojust, het agentschap in Den Haag dat de samenwerking tussen de verschillende gerechtelijke diensten in de EU ondersteunt. "Niet alleen zijn de verdachten geïdentificeerd, maar de kunstschatten zijn teruggevonden voor ze verkocht konden worden."

12 verdachten pleiten schuldig en komen nog deze maand voor de rechtbank. Een dertiende verdachte komt in maart voor het gerecht.

Meest gelezen