AFP or licensors

Britse koningin Elizabeth trekt CBE-onderscheiding van veroordeelde filmproducent Harvey Weinstein in

De Queen heeft officieel de onderscheiding van Commander of the British Empire (CBE) van Harvey Weinstein terug ingetrokken. Weinstein had die onderscheiding in 2004 gekregen. Hij zit nu een celstraf van 23 jaar uit wegens aanranding van vrouwen in de filmindustrie en machtsmisbruik.

"De koningin heeft bevolen dat de aanstelling van Harvey Weinstein tot commandant van de burgerlijke afdeling van de Orde van het Britse Imperium op datum van 29 januari 2004, geschrapt wordt en dat zijn naam verwijderd zal worden uit het officiële register". 

Zo luidt de aankondiging van de beslissing in The London Gazette, zowat het staatsblad van Groot-Brittannië waar officiële mededelingen in gepubliceerd worden. 

Harvey Weinstein werd in februari van dit jaar veroordeeld tot 23 jaar cel wegens de aanranding van een aantal vrouwen in de filmindustrie. Hij zou van zijn grote macht en invloed gebruikt hebben gemaakt om vrouwen tot seks te dwingen. In totaal hebben 80 vrouwen melding gemaakt van misbruik of poging daartoe door Weinstein. Onder hen zijn bekende actrices zoals Salma Hayek, Uma Thurman en Gwyneth Paltrow. De klachten waren de aanleiding voor de bredere #MeToo-beweging waarbij vrouwen uit alle sectoren naar buiten traden om seksuele uitbuiting aan de kaak te stellen.

"Waarom duurde dat zo lang?"

De Britse theatermaker Polly Creed die een petitie heeft gelanceerd om de onderscheiding van Weinstein in te trekken, reageert tevreden, maar toch ook kritisch. "Dit is een overwinning voor alle slachtoffers van verkrachting, seksueel misbruik en uitbuiting". 

Creed betreurt wel dat het jaren geduurd heeft vooraleer het comité dat de onderscheidingen uitdeelt, gereageerd heeft. Weinstein is intussen al zeven maanden geleden veroordeeld. Ze merkt op dat de Franse president Emmanuel Macron al heel snel na het uitbreken van de rel rond Weinstein stappen heeft ondernomen om diens onderscheiding in het Légion d'Honneur af te nemen.

De zaak ligt in Groot-Brittannië erg gevoelig, vooral rond de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein. Ook die raakte betrokken in de spiraal rond #MeToo, maar heeft zich inmiddels in de gevangenis van het leven beroofd. Epstein was een goede vriend van prins Andrew, de tweede zoon van koningin Elizabeth, en samen zouden die feestjes hebben gegeven waar seks zou bedreven zijn met minderjarige meisjes. 

Meest gelezen