Videospeler inladen...

Containers in haven van Antwerpen vanaf volgend jaar digitaal beveiligd

De haven van Antwerpen komt vanaf volgend jaar met een nieuw beveiligingssysteem voor het ophalen van containers. Nu moet daar een cijfercode voor worden ingevoerd, maar die kan in verkeerde handen terechtkomen. Daarom wordt het systeem vanaf 1 januari vervangen door een digitale sleutel, die veel moeilijker kan worden onderschept door (drugs)criminelen.

Om in de haven van Antwerpen een container te kunnen ophalen op een terminal, is vandaag een unieke pincode nodig. Die wordt aangemaakt een tijd voor ze wordt ingevoerd door de chauffeur die de container komt ophalen. "Die code is in handen van veel mensen, waardoor het voor mensen van kwade wil natuurlijk gemakkelijk is om ze te pakken te krijgen", zegt Antwerps schepen voor Haven Annick De Ridder (N-VA). "Op die manier kunnen drugscriminelen met de container, en wat erin zit, aan de haal gaan."

Daarom komt de haven van Antwerpen nu met een veiliger systeem en wordt de fysieke pincode vervangen door een digitale sleutel. "Enkel de uiteindelijke chauffeur die de container moet gaan ophalen, kan zich dan met die versleutelde code aanmelden op de terminal. Dat maakt het veel moeilijker voor criminelen om de pincode te bemachtigen, simpelweg omdat die code er niet meer is", zegt De Ridder.

Politie en douane kunnen nadien ook traceren welke partijen betrokken waren bij het afhalen van de container.

"Met dit nieuwe systeem gaan we het de criminelen in ieder geval moeilijker maken. De strijd winnen, is een werk van lange adem,  maar je moet de strijd wel absoluut aangaan", besluit De Ridder.

Bekijk ook de reportage over het beveiligingssysteem in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen