Harold Versteeg

Deel Wibra-winkels vandaag dicht door staking

Verwacht wordt dat ruim één op de vier Wibra-winkels vandaag dicht blijft door een staking. Volgens de bonden is het personeel de onzekerheid beu over de toekomst van het bedrijf, dat in ons land in slechte papieren zit. Mensen die hun werk verliezen, zouden ook niet zeker zijn van hun ontslagvergoeding.

Eind juli vroeg Wibra bescherming aan tegen zijn schuldeisers. Wibra is een Nederlandse discount-keten van kleding en huishoudproducten. In ons land zijn er 81 vestigingen en vele daarvan zijn verlieslatend. Dat is al langer zo maar de coronacrisis maakte de situatie nog moeilijker. De directie wijst daarvoor naar de lange verplichte sluiting door corona, iets wat in Nederland niet gebeurde.

De directie wil met zowat 30 Belgische vestigingen een doorstart maken en de andere winkels te koop stellen. Over welke winkels het gaat, is niet duidelijk en volgens de bonden is de aanhoudende onzekerheid moordend voor het personeel.

Ontslagvergoeding

Bovendien vrezen de bonden dat het in veel winkels tot een faillissement komt en dat het personeel op die manier niet de wettelijke ontslagvergoedingen zal krijgen. Want er zal wellicht onvoldoende geld zijn en dan wordt de kost afgewenteld op het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen. Daar geldt een maximale ontslagvergoeding van 25.000 euro bruto terwijl veel mensen door hun anciënniteit recht zouden hebben op meer.

De bonden verwachten dat vandaag zowat 25 winkels dicht blijven, al kunnen het er ook meer worden. De staking zou doorgaan in volgende vestigingen: Antwerpen Abdijstraat,  Berchem, Blankenberge, Brugge 't Zand, Bree, Borgerhout, Boom, Dendermonde, Genk, Gent St Pieters, Gent Antwerpsesteenweg,  Kapellen, Lommel, Maasmechelen, Merksem, Mariakerke, Oostende, Tienen, Vilvoorde, Courcelles, Gilly, Grivegnée, La Louvière, Philippeville.

Meest gelezen