Videospeler inladen...

Fietsster (12) omgekomen bij ongeval in Zwevegem: 6e dodelijke ongeval met fietsers in de regio sinds september

In de Bekaertstraat in Zwevegem is vanmorgen een 12-jarig meisje omgekomen bij een ongeval met een vrachtwagen. De hulpdiensten zijn ter plaatse gekomen, maar alle hulp kwam te laat. De precieze omstandigheden van het ongeval worden onderzocht. Het gaat om het zesde dodelijke ongeval met een fietser in het zuiden van West-Vlaanderen sinds 1 september.

"Het slachtoffer en een vriendin reden met hun fiets in dezelfde rijrichting en werden door de vrachtwagen ingehaald", meldt het parket van Kortrijk in een persbericht. "Bij dit inhaalmanoeuvre is het slachtoffer ten val gekomen en vervolgens met haar fiets onder de wielen van de vrachtwagen terechtgekomen."

De chauffeur van de vrachtwagen had niet gedronken

Parket van Kortrijk

Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld. Die moet onderzoeken of de vrachtwagen ook de val zelf veroorzaakt heeft, want nu is dat nog niet duidelijk. "Wel kan al meegegeven worden dat de chauffeur van de vrachtwagen niet gedronken had."

Op de plaats waar het ongeval gebeurd is, mogen fietsers volgens burgemeester Marc Doutreluingne naast elkaar fietsen. Vrachtwagens mogen er ook inhalen."Het gaat om een heel tragisch ongeval op een 50-tal meter van de schoolpoort", zegt de burgemeester nog.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Deze maand al 6 fietsers omgekomen

Sinds begin september kwamen in het zuiden van West-Vlaanderen al zes fietsers om het leven bij verkeersongevallen. In Ooigem is begin deze maand een fietser (25) uit Kuurne omgekomen door een ongeval met een voertuig. Een dag later is een 73-jarige man uit Izegem zwaar gewond geraakt bij een ongeval met een vrachtwagen. Hij overleed later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis in Ieper.

Maandag nog is een 89-jarige fietser omgekomen bij een aanrijding door een bestelwagen aan zijn voordeur in Bavikhove (foto onder). Eergisteren kwam een 31-jarige wielertoerist onder een trekker terecht op de baan tussen Zwevezele en Koolskamp. Dezelfde dag overleed een 76-jarige fietser nadat hij werd aangereden door een bestelwagen in Dentergem.

Vandaag is dan een meisje van 12 omgekomen op weg naar school. Het dodelijke ongeval valt toevallig op "strapdag". Dat is een dag waarop scholieren gemotiveerd worden om al stappend of trappend naar school te komen. De strapdag maakt deel uit van de Week van de Mobiliteit.

Lees verder onder de foto:

Fietsersbond: "Schoolomgevingen nog vaak te onveilig"

Net vandaag was er in Zwevegem een actie ten voordele van ouders van verongelukte kinderen. Wies Callens van de Fietsersbond was daarom in de gemeente. "Het is bijzonder pijnlijk dat we dit anno 2020 nog altijd moeten meemaken", zegt hij over het ongeval. "Dat de schoolomgevingen nog altijd vaak onveilig zijn en dat die combinatie zwaar vervoer met schoolgaande jeugd nog altijd gebeurt."

We moeten echt een versnelling hoger gaan. De plannen duren te lang

Wies Callens, Fietsersbond

Callens ziet beterschap, maar het gaat volgens hem veel te traag. "We merken dat het beleid andere zaken voorop wil stellen", zegt hij daarover, "maar het is pijnlijk dat we nog altijd in de planningsfase zitten en het nog niet zichtbaar is op het terrein. We moeten echt een versnelling hoger gaan. De plannen duren te lang. We moeten die sneller tot uitvoer brengen."

Meest gelezen