The Washington Post

FBI-topman Wray: "Rusland erg actief om imago van presidentskandidaat Joe Biden te beschadigen"

Volgens de federale politie in de Verenigde Staten probeert Rusland opnieuw om het resultaat van de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Moskou zou vooral de Democratische presidentskandidaat Joe Biden willen ondermijnen. President Donald Trump verwijt China en Iran dan weer dat die net de campagne van Biden steunen.

Christopher Wray, de directeur van de federale politiedienst FBI, legde de verklaring af in een parlementscommissie in Washington. "Rusland is opnieuw erg actief bezig om te pogen het resultaat van de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden", zei hij.

Volgens Wray gebruikt Moskou sociale media, hackers en allerlei "nieuwskanalen" om verdeeldheid en onvrede te zaaien met de bedoeling de campagne van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te beschadigen. Ook in 2016 heeft Rusland zich erg actief getoond om via het internet valse berichten te verspreiden in de VS en werd de website van de Democratische conventie gehackt, waarna gevoelige informatie de wereld werd ingestuurd. 

Biden was vicepresident onder president Barack Obama en wordt door Moskou als anti-Russisch beschouwd, onder meer door zijn steun voor Oekraïne. Rusland zou de voorkeur geven aan de Republikein Donald Trump, ook al omdat onder zijn ambtstermijn de relaties met de andere NAVO-lidstaten gevoelig verslechterd zijn.

Trump: "China en Iran willen dat Biden wint"

Wray gaat daarmee in tegen verklaringen van de regering van Trump, ook al is hij indertijd door de president benoemd als topman van het FBI. Trump heeft de Russische inmenging bij zijn verkiezing in 2016 altijd geminimaliseerd en alle betrokkenheid daarbij ontkend. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Begin deze week had Trump gesuggereerd dat net China en Iran proberen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden en dan wel in het voordeel van Joe Biden. Trump tweette een artikel van de radicaal-rechtse website Breitbart waarin ook gesteld werd dat de communistische machthebbers in China de protesten tegen het racisme en politiegeweld in de VS zouden aansturen om het imago van de president te beschadigen. Bewijzen daarvoor kon Breitbart evenwel niet voorleggen.

Dat China en Iran wellicht liever Biden als president zien, wordt algemeen aangenomen in de VS. Volgens het FBI zijn er echter geen aanwijzingen dat China net zoals Rusland probeert om via desinformatie en valse profielen op sociale media de verkiezingen in de VS te beïnvloeden. Wel maakte FBI-topman Wray zich in juli zorgen over traditionele beïnvloedingstechnieken zoals omkoping, chantage of economische druk waarmee Peking figuren uit de Amerikaanse media, financiële en economische wereld of in de politiek probeert te beïnvloeden of het zwijgen op te leggen. 

Toch denken veel analisten dat de conflictpunten tussen de VS en China zo groot zijn (coronavirus, Hongkong, Xinjiang, handelsoorlog, Zuid-Chinese Zee etc.) dat ook als Biden Trump zou vervangen, de relaties niet meteen beter gaan worden. 

Meest gelezen