Foto: Unsplash.com

Feestvarken vzw in Malle start groep voor mannen in armoede: "Activiteiten om hen uit sociaal isolement te halen"

Feestvarken vzw in Malle organiseert vanaf nu ook activiteiten voor mannen in armoede. Gisteren kwam er voor de eerste keer een 'mannengroep' samen. In totaal bestaat de groep uit zeventien mannen die aangesloten zijn bij het OCMW in Malle en Zoersel. De bedoeling is om maandelijks activiteiten te organiseren die hen uit sociaal isolement halen. "Maar ook naast die activiteiten staan onze deuren voor hen altijd open", zegt Tineke Leffelaer van Feestvarken vzw.

In Malle begon Feestvarken vzw gisteren met een nieuw initiatief. De vzw organiseerde er een eerste samenkomst met een 'mannengroep'. Doorgaans bieden zij hulp aan mensen in armoede, voornamelijk door verjaardagspakketten voor kinderen samen te stellen. Nu organiseert de vzw ook maandelijks activiteiten voor mannen die aangesloten zijn bij het OCMW in Malle en Zoersel.

Gesprekken, activiteiten en koffie

Met het nieuwe initiatief wil Feestvarken vzw sociaal isolement bij mannen in armoede voorkomen, of hen eruit halen. "We dachten zelf aan activiteiten zoals een BBQ-workshop, een moestuin aanleggen, een fietstocht in de omgeving, ... Maar zelf kwamen de mannen ook met vele andere ideeën", vertelt Tineke Leffelaer van Feestvarken vzw bij Radio 2 Antwerpen. "De fantasie gaat alvast de vrije loop." De vzw zal deze activiteiten zelf voorzien en betalen, al hopen ze ook samen te werken met andere organisaties en bedrijven.

Onze deuren staan altijd open, de koffie staat klaar en ze zijn welkom voor eender wat.

Tineke Leffelaer, Feestvarken vzw

Op langere termijn willen ze naast de activiteiten ook een vaste stek worden waar de mannen terecht kunnen. "Onze deuren staan hier altijd open, de koffie staat klaar en ze zijn welkom voor een gesprek of eender wat", klinkt het. 

Ieder een ander verhaal

In totaal bestaat de groep uit zeventien mannen. Voor de eerste bijeenkomst kwamen er gisteren zes mannen opdagen. "De rest had andere verplichtingen", verklaart Leffelaer. Toch bleek het een geslaagde avond. "We hebben er allemaal een warm gevoel aan over gehouden", klinkt het.  

Buiten Leffelaer zelf, zitten er momenteel nog geen vrouwen in de groep. "We willen starten met enkel een mannengroep, zodat zij erkenning en veiligheid bij elkaar kunnen vinden", verklaart ze.  Het gaat dus niet om een verschil tussen vrouwen en mannen in armoede. "Daarin merken wij niet per se een verschil. Wel heeft elke persoon een ander verhaal en is dus elke situatie heel anders", benadrukt Leffelaer. 

Meest gelezen