Nicolas Maeterlinck

Filmfestival Gent ontvangt publiek ondanks coronavirus: “Het is belangrijker dan ooit dat we er zijn”

Ondanks de coronacrisis zal Film Fest Gent gewoon doorgaan op 13 oktober. Er zullen wel minder mensen in de zalen kunnen zitten en mondmaskers zijn verplicht. “Het is nu belangrijker dan ooit dat we er zijn”, klinkt het. “De filmindustrie én liefhebbers rekenen op ons.” 

“We hebben het festival voorbereid in onzekere omstandigheden, maar we hebben er nooit aan gedacht om het festival niet te laten doorgaan”, vertelt algemeen directeur van het filmfestival Marijke Vandebuerie bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Wij willen film en cultuur op de agenda zetten en zijn daarnaast ook een platform voor het filmtalent.”

Belangrijker dan ooit

“We zijn een belangrijke speler binnen het ecosysteem van de filmsector”, gaat Vandebuerie verder. “Het is meer dan ooit belangrijk dat wij er zijn nu de sector zwaar getroffen is. Daarnaast kijkt ook ons publiek uit naar het festival. Ze hebben lang binnen moeten zitten. We merken een grote filmhonger.” 

Coronamaatregelen

“We hebben alle draaiboeken aangepast om het festival coronaproof te maken”, zegt Vandebuerie nog. “De meest zichtbare maatregel is dat we maar 50% van de zaalcapaciteit zullen benutten. Dat betekent dat er telkens minstens 1 zetel links en rechts van je bubbel vrij zal zijn. We houden ons ook aan de maximumcapaciteit van 200 mensen om ons publiek een veilig gevoel te geven.”

Focus op Duitsland

Film Fest Gent zal zich dit jaar focussen op het Duitse filmlandschap: “Duitsland is een heel belangrijk filmland. Wij tonen daarom veel klassiekers, maar ook een aantal nieuwe parels. Het programma zit goed vol. We tonen zo’n 110 films en ook 50 kortfilms. De coronacrisis had geen grote invloed op de programmatie van dit jaar, maar ik vrees dat dat volgend jaar misschien wel het geval zal zijn.”

World Soundtrack Awards

Tijdens het filmfestival worden er naar goede gewoonte ook prijzen uitgedeeld. Een van de prijzen is de “World Soundtrack Award”. “Dat is een heel belangrijke prijs voor de filmcomponisten”, zegt Vandebuerie. “Het is dus heel belangrijk dat we dat laten doorgaan. Helaas kunnen we dit jaar geen symfonisch orkest op scene zetten. We hebben daarom de muziek van onze centrale gasten op voorhand opgenomen. We gaan die op de slotavond van ons festival presenteren in Kinepolis. Mensen kunnen alles wereldwijd volgen via een livestream. Dat is uniek, want andere jaren zat de zaal vaak vol en kon niet iedereen genieten van de soundtracks. Nu kan dat wel.”

Meest gelezen