Pixabay

Gentse universiteit start academiejaar met livestream en ode aan universitair ziekenhuis

Vandaag start het academiejaar aan de Gentse universiteit en studenten zullen welkom geheten worden via een livestream. Normaal gezien start het jaar met een stoet door de Gentse straten en een plechtige zitting in de aula. Die kunnen dit jaar niet doorgaan omwille van de coronacrisis. 

Normaal start het academiejaar aan de Gentse universiteit met een bonte stoet door de Gentse straten en een plechtige zitting in de aula, maar die kunnen dit jaar niet doorgaan omwille van de coronacrisis. Het Gentse academiejaar zal daarom geopend worden met een livestream. Om 15.00 is het zover.

Ode aan universitair ziekenhuis

De livestream die aan de Gentse studenten getoond zal worden, is ook een ode aan de zorgverleners vanop de campus aan het universitair ziekenhuis. Het zal “een inspirerende en dynamische opening” zijn, laat de UGent weten. De livestream is te volgen via de facebookpagina van de UGent en via het UGent-kanaal op Youtube. 

Weinig communicatie

Na de opening van vandaag, zullen maandag de lessen opnieuw van start gaan, maar daar is volgens de Vlaamse Vereniging voor studenten nog veel onduidelijkheid over. “Vaak weten studenten niet of ze wel of niet op de campus aanwezig moeten zijn”, klinkt het. De aanklacht van de slechte communicatie is er tegen alle universiteiten en hogescholen van Vlaanderen. 

De universiteit probeert zo goed als mogelijk in te zetten op een goeie communicatie met de studenten, maar we weten nog niet alles
Nathan Steyaert van de Gentse universiteit

“Bij de UGent valt dat al bij al wel mee”, laat Nathan Steyaert - een bestuurslid van de universiteit van Gent - weten. “De universiteit heeft veel ingezet op de communicatie, maar we weten toch nog niet alles. Zo kregen we 3 dagen geleden nog maar pas ons lessenrooster en liet de universiteit toen ook weten dat de roosters nog niet correct zijn.”

Schooljaar voorbereiden

“De studenten weten over het algemeen nog niet wanneer ze wel of niet naar de campus mogen komen”, zegt Steyaert nog. “De communicatie mag wel een stuk vroeger, zeker vanuit het Vlaams niveau. We hebben het gevoel dat daar alles erg traag gaat. Bij onze universiteit zijn ze wel wat sneller geweest met communiceren. Het is belangrijk om tijdig duidelijkheid te krijgen, want een student probeert op voorhand zijn of haar semester te plannen. Mensen betalen huur voor hun kot en proberen hun weken in te delen op voorhand. Het is lastig als je telkens opnieuw moet beginnen plannen.”

We vragen wel wat geduld van onze studenten, maar alles zal wel degelijk in orde komen
Tine Dezeure, woordvoerder Universiteit van Gent

Informeren via sociale media

“Ik kan de studenten bijtreden als ze zeggen dat er een massa aan informatie moet verwerkt worden in deze tijd”, reageert Tine Dezeure van de UGent. “Het is niet gemakkelijk om de stroom aan berichten te volgen. Bij de UGent zorgen wij ervoor dat onze webpagina steeds aangevuld is met de meest recente informatie. We sturen ook links uit via sociale media zoals Facebook en Twitter. Via het communicatieplatform van onze universiteit kunnen studenten ook zien wanneer er bijvoorbeeld een les wegvalt.”

“De studenten moeten vandaag inderdaad wat geduld hebben”, geeft Dezeure toe. “Maar alles zal wel degelijk in orde komen. Ik wil hen geruststellen dat aan het begin van het academiejaar, als ze hier aanwezig zijn, er heel wat duidelijk zal worden. Op de campus zie je bijvoorbeeld stickers op de stoelen hangen die duidelijk maken waar je wel en waar je niet mag zitten. We proberen hen online ook zo veel en zo snel mogelijk informatie te geven.”

Meest gelezen