Jongeren die terugkeerden uit Portugese "coronabroeihaard" Albufeira: "Wij zijn geen zwijnen"

Deze week raakte bekend dat 78 West-Vlaamse jongeren na een vakantie in de Portugese badplaats Albufeira positief hebben getest op het coronavirus. Een deel van hen was daar voor een Summer Bash-kamp, anderen huurden los van dat kamp huisjes in de regio. Ook de Vlaamse meisjes Femke Leukemans en Caroline Verlinden brachten hun vakantie daar door. Leukemans testte positief, Verlinden negatief. Beiden doen ze hun verhaal voor ons Instagramkanaal NWS.NWS.NWS.

Femke Leukemans is een van de jongeren die besmet zijn teruggekeerd uit Albufeira. Ze getuigt hoe ze bij aanvang van het kamp van Summer Bash allemaal in bubbels werden ingedeeld, naargelang hun dag van aankomst. "Ik heb het nooit gemerkt dat jongeren uit mijn bubbel zich niet aan de regels hebben gehouden", getuigt ze.

In de media werd er de voorbije dagen een link gelegd tussen de vele besmettingen en enkele feestjes (zogenoemde afterparty's) die er in de Portugese badplaats zouden hebben plaatsgevonden. "Hoogstwaarschijnlijk zijn er wel degelijk jongeren naar die afterparty's geweest", zegt Leukemans, "anders was het daar niet zo uit de hand gelopen". Zelf heeft ze naar eigen zeggen nooit een uitnodiging gekregen voor zo'n feestje. Wel kon het omstreeks het sluitingsuur voor cafés en restaurants druk zijn op straat. "De politie en de organisatie van Summer Bash probeerden zo snel mogelijk iedereen naar hun appartement te sturen, maar het gebeurde vaak dat jongeren in groepen op straat bleven staan."

Volgens Leukemans kon het iedereen overkomen. "Ik denk dat het voor iedereen die daar was en nu de media volgt, een goede les is geweest. Het (het oplopen van een besmetting met het coronavirus red.) kan sneller gebeuren dan we denken." 

Tegelijk roept Leukemans op om niet te veralgemenen. "Momenteel worden jongeren in de media als varkens afgeschilderd. We zijn echter allemaal jong en maken fouten."

Bekijk haar volledige getuigenis hieronder:

Videospeler inladen...

Ook Caroline Verlinden trok deze vakantie met vriendinnen naar Albufeira. Zij testte negatief na haar terugkeer. Ze bracht haar vakantie vooral op het strand door, al ging ze 's avonds ook wel eens op café. "Maar dat verliep een beetje zoals hier: iedereen zat aan een tafel en je mag niet dansen. Om 1 uur ging alles ook dicht. Maar het is dus niet zoals je op televisie ziet, dat wij allemaal zwijnen zijn die superdicht bij elkaar feesten en dansen."

Verlinden bevestigt wel dat er afterparty's plaatsvonden. "Wij zijn af en toe eens gevraagd geweest, maar we zijn daar niet op ingegaan omdat we dat risico niet wilden lopen."

Bekijk haar volledige getuigenis hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen