imago/Joana Kruse

Camping Coppens in Zweden of een B&B in Zuid-Frankrijk: "Het prikkelt onze fantasie, maar weinigen zetten echt de stap"

Helemaal opnieuw beginnen in het buitenland, het is een droom die wel meer mensen koesteren, maar weinigen ook echt waarmaken. Tv-presentator Staf Coppens verhuist met zijn gezin naar Zweden om daar een camping te beginnen en dat lijkt wel wat los te maken. "Het prikkelt onze fantasie, want we zouden het stiekem ook wel willen doen", zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB) daarover in "De wereld van Sofie" op Radio 1.

Er werd veel gesproken deze week over die droom van Staf Coppens. Het houdt veel mensen bezig. Maken veel mensen eigenlijk hun dromen waar? Waarom wel of niet? Wat houdt ons tegen? Socioloog Ignace Glorieux laat er zijn licht over schijnen in "De wereld van Sofie".

Beluister dat gesprek hieronder en lees eronder verder:

Radio 2

Volgens Glorieux zet Coppens een stap waar veel mensen over fantaseren. "We weten wel dat dit voor de meeste gevallen bij een fantasie blijft, maar als we dan iemand zien die effectief die stap zet, doet dat ons wel nadenken", zegt de socioloog. "Zeker als het iemand is die we van televisie kennen en waar we ons misschien mee identificeren."

Alles achterlaten en opnieuw beginnen in het buitenland blijft natuurlijk een erg grote stap. "Het is een heel romantische fantasie, maar eens je het concreet begint te maken, blijft het voor de meeste mensen een te grote stap."

Je moet bijvoorbeeld op zoek naar nieuw werk en een nieuwe thuis. Tegelijk laat je al je familie, vrienden en je sociaal netwerk achter. Je bent helemaal op jezelf en je gezin aangewezen. "De kinderen moeten misschien in een andere taal naar school. Je moet nieuwe vrienden maken en helemaal van nul herbeginnen."

Het is een heel romantische fantasie, maar eens je het concreet begint te maken, blijft het voor de meeste mensen een te grote stap

Het is een stap die voor veel mensen sowieso ook tegenvalt. "Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar het prikkelt wel onze fantasie. Hij doet iets wat we stiekem ook zouden willen", zegt de socioloog.

In veel gevallen hebben de dromen te maken met het openen van een horecazaak in het buitenland. "Een B&B bijvoorbeeld associëren we niet met iets onaangenaams. Mensen denken dat het gemakkelijk is om er een te openen in Zuid-Frankrijk. Je hebt een huis, richt een paar kamers in en ontvangt gasten."

In werkelijkheid onderschatten we het harde werk dat erbij komt kijken. "Hetzelfde met een restaurant of een brasserie, maar dat openhouden is wel erg hard werken", zegt Glorieux. "Dat is iets waar veel mensen zich aan mispakken."

Meest gelezen