Vanaf vandaag is de tweestrijd tussen de Democraat Joe Biden en de Republikein Donald Trump begonnen.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Inwoners van Amerikaanse staat Minnesota kunnen nu al hun president en parlementsleden kiezen

Vanaf vandaag kunnen de inwoners van de noordelijke staat Minnesota gaan stemmen voor het presidentschap of voor hun leden van het Congres. Wellicht zal er dit keer meer dan ooit vervroegd gestemd of per post gestemd worden in de VS door de coronacrisis. Morgen kan dat ook in andere staten.

Early voting of vervroegd stemmen is niet nieuw in de VS, maar kent bij elke verkiezing steeds meer succes. In 2016 zouden meer dan een derde van de stemmen via dat systeem zijn uitgebracht. Dit keer zal dat wellicht nog meer zijn, want op die manier lopen kiezers veel minder risico op lange wachtrijen dan op de verkiezingsdag zelf, namelijk op 3 november, en de vrees voor het coronavirus is de belangrijkste oorzaak.

Het zijn de deelstaten zelf die beslissen of en hoe en wanneer er vervroegd gestemd kan worden. De noordelijke staat Minnesota met de stad Minneapolis bijt de spits af en daar is dat dus vanaf vandaag het geval. Die staat leunt normaal naar de Democraten en is een van die staten die ze absoluut moeten winnen als hun kandidaat Joe Biden president wil worden. In 2016 haalde Hillary Clinton het in Minnesota, maar wel nipt en president Trump voert er nu campagne in de hoop om die staat alsnog binnen te halen.

Vanaf morgen kan er ook gestemd worden in Michigan, New Jersey, Vermont, Wyoming en South Dakota. In andere staten is die periode veel korter of kan er niet vervroegd gestemd worden. 

In de peilingen staat de Democraat Joe Biden voor op de Republikeinse president Donald Trump, maar dat was in 2016 ook zo voor Hillary Clinton en zij behaalde inderdaad bijna drie miljoen stemmen meer dan Trump. Het is echter het "electoral college" of kiescollege dat beslist wie president wordt.

Naargelang het aantal inwoners krijgt elke deelstaat een aantal electors (kiesmannen of -vrouwen) toegewezen. Wie in die staat de meeste stemmen haalt, krijgt alle electors van die staat achter zich. Enkel in Nebraska en Maine wordt het beperkte aantal kiesmannen verdeeld. Trump haalde het toen omdat hij verrassend won in een aantal sterk Democratische staten in het noorden zoals Michigan, Wisconsin en Pennsylvania.

Meest gelezen