Straks coronaproof feesten in Leuven? "Politie en studentenverenigingen zijn voorbereid"

Zo'n 50.000 studenten trekken volgende week naar Leuven voor het nieuwe academiejaar. De KU Leuven heeft eerder al gezegd dat fuiven en cantussen voorlopig niet doorgaan. Maar de student is creatief: wat met kotfeestjes en op café gaan met vrienden? De coronamaatregelen lijken daar niet meteen compatibel mee. Hoe gaan ze dat in Leuven aanpakken? Aan het woord: studentenflik Gil Vanommeslaeghe.

Michiel Jelijs (CC BY 2.0)

"We hebben ons de afgelopen maanden erg goed voorbereid op de komst van de studenten", zegt Vanommeslaeghe.  Als studentenflik is hij een speciaal aanspreekpunt voor de studenten in Leuven. "Samen met de stad en de studentenverenigingen hebben we een heel duidelijk afsprakenkader opgesteld over activiteiten en uitgaan."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dat afsprakenkader bestaat enerzijds uit een flowchart. Via ja-nee-vragen over je activiteit en pijlen kom je dan bij de juiste ondersteuningsfiche uit. Die ondersteuningsfiche bevat dan alle informatie over wat kan en niet kan bij een bepaalde activiteit. De flowchart en ondersteuningsfiches vind je op de website van studentenkoepel LOKO.

Stel: studenten willen een quiz organiseren. Dan hangt het ervan of of je die wil laten doorgaan in een horecazaak, of ergens anders. Verder maakt het uit of je een erkende studentenvereniging bent of niet, en natuurlijk hoeveel personen op de quiz aanwezig zullen zijn.

Ondersteuning maar ook controle

"Naast een duidelijk kader biedt de politie van Leuven de studenten ook ondersteuning aan. Als studentenflik kijk ik bijvoorbeeld het draaiboek van activiteiten na, en kan ik helpen om een activiteit coronaproof te maken", vertelt Vanommeslaeghe.

Maar wat dan met stiekeme kotfeestjes? "Daar schakelen we over van preventie op controle. Zowel in de horeca als op kot zullen we nagaan of de maatregelen worden nageleefd." Volgt er dan meteen een boete bij overtreding? "We zullen gepast optreden," klinkt het bij de studentenflik.

Gisteren tweette viroloog Marc Van Ranst nog dat studenten best niet te veel naar huis gaan in het weekend het komende academiejaar, om het risico op nieuwe besmettingen te verminderen. Dus misschien zal er ook meer gefeest worden in het weekend?

"Om de controles uit te voeren, zetten we ook extra mensen in", zegt Vanommeslaeghe. "Aan het begin van het academiejaar is er sowieso al meer politie aan het werk, om het opkomende nachtleven in goede banen te leiden en overlast te vermijden. Nu krijgen die teams een extra coronafunctie."

Zullen de studenten braaf zijn? De studentenflik is optimistisch: "We vonden het belangrijk om de studenten bij de afspraken te betrekken, en dat is ook gebeurd. Er is een grote bereidheid om het veilig te houden."

Beluister hier het volledige gesprek met studentenflik Gil Vanommeslaeghe uit De Wereld Vandaag op Radio 1.

Meest gelezen