Den Haag
ROBIN UTRECHT

WHO vindt het hoog tijd om te reageren nu cijfers weer oplopen, strengere maatregelen voor Nederlandse steden

Het gemiddelde aantal dagelijkse coronabesmettingen in ons land is sterk gestegen. Van 8 tot 14 september waren er gemiddeld 978 positieve testen. WHO-topman Hans Kluge vindt het dan ook hoog tijd om in actie te komen, voor het te laat is. Ook in Nederland blijven de besmettingen toenemen, daar zijn vanavond nieuwe maatregelen aangekondigd. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hans Kluge (WHO): "We hebben fantastische opportuniteit om er nu vroeger bij te zijn"

Hans Kluge, directeur voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat er de laatste twee weken in meer dan de helft van de Europese lidstaten sprake is van een verdubbeling van het aantal coronabesmettingen. Maar hij relativeert ook: de meeste besmettingen komen voor bij jongeren, die amper ziek worden, het aantal hospitalisaties blijft nog relatief beperkt en het aantal opnames in de intensieve zorg is klein.

Waarom riskeren om te wachten?

Hans Kluge (WHO)

"Maar dat betekent niet dat dit niet zal veranderen", waarschuwt Kluge in "Terzake". "We hebben een fantastische opportuniteit om er vroeger bij te zijn dan in februari en maart." Dat laatste geldt ook voor ons eigen land.

Kluge wijst ook op drie factoren die samenkomen: de heropening van de scholen, het begin van het griepseizoen en de hogere sterftecijfers bij ouderen tijdens het winterseizoen. "Waarom riskeren om te wachten?"

De WHO-topman schuift drie aandachtspunten naar voren: 

  • politiek leiderschap is belangrijk,
  • de coronamoeheid moet worden bestreden, niet door de bevolking met de vinger te wijzen maar door op zoek te gaan naar de oorzaken en daarop te werken,
  • Leiders moeten empathie tonen met de bevolking.

Bekijk hieronder het gesprek met Hans Kluge in "Terzake":

Videospeler inladen...

Strengere maatregelen in Nederlandse steden met veel besmettingen

De Nederlandse regering heeft nieuwe regionale maatregelen aangekondigd die de verdere verspreiding van het coronavirus moeten tegenhouden. Zo zullen vanaf zondag cafés dicht moeten om 1 uur ’s nachts, en mogen nog maar maximum 50 mensen bijeen komen in plaats van 100. De nieuwe regels gelden voor plaatsen met veel besmettingen - zoals Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. 

Lees meer in het artikel hieronder.

België kleurt weer donkerder op kaart van Europa

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tellen momenteel 2.715.732 besmettingen met het nieuwe coronavirus COVID-19, zo blijkt uit de recentste cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Ons land telt er volgens de Europese tabel 95.854. Inzake overlijdens staat de tol voor de EU en het VK op 185.186 doden, waarvan 9.935 in ons land. Een en ander heeft voor gevolg dat België weer wat donkerder kleurt op de Europese kaart.

 Inzake nieuwe besmettingen staat ons land met 95.854 gevallen op de zevende plaats achter Spanje (614.360) Frankrijk (404.888), het Verenigd Koninkrijk (378.219), Italië (291.442), Duitsland (265.857) en Roemenië (107.011). Na ons land volgen Zweden (87.575), Nederland (86.237) en Polen (75.734).

De ernst van de situatie in ons land valt nog meer op als we naar de tabel van van de overlijdens kijken. Daarin staat het Verenigd Koninkrijk op nummer één (41.684), gevolgd door Italië (35.645), Frankrijk (31.045), Spanje (30.243), met ons land op de vijfde plaats (9.935) en daarna Duitsland (9.371), Nederland (6 251), Zweden (5.860), Roemenië (4.285), en Polen (2.237).

Frankrijk tekent nieuwe recordcijfers op

In Frankrijk zijn de voorbije 24 uur 13.215 nieuwe besmettingen met het coronavirus geteld., een nieuw record sinds er op grote schaal wordt getest. Er zijn ook 123 sterfgevallen opgetekend.

De afgelopen 7 dagen zijn 3.626 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, zegt het Franse ministerie van Volksgezondheid.

Sinds het begin van de corona-epidemie zijn in Frankrijk al 31.249 mensen overleden aan COVID-19.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire heeft intussen positief getest voor het coronavirus. Hij heeft geen symptomen en zet zijn werk voort. Hij blijft wel 7 dagen in isolatie.

"Problemen met nieuwe corona-app zo goed als opgelost"

De problemen met de nieuwe corona-app Coronalert zouden bijna volledig opgelost zijn. Dat zei Karine Moykens, die de contactopsporing in ons land coördineert in "Het Journaal" van 19 uur. De nieuwe app kan vanaf vandaag geïnstalleerd worden door zo’n 10.000 testgebruikers, maar al snel bleek dat er nog heel wat problemen waren. Zo konden verschillende gebruikers van Android, het besturingssysteem van Google, de app niet downloaden. Maar die problemen zijn intussen van de baan, zegt Moykens.

Ontdek meer in het artikel hieronder:

In de Spaanse hoofdstad Madrid en omliggende regio wordt vanaf maandag de bewegingsvrijheid ingeperkt in sommige fel getroffen gemeenten en districten. De zowat 850.000 inwoners van die wijken mogen er niet meer in of uit, behalve om naar het werk of de dokter te gaan. Samenscholingen van meer dan 6 personen worden verboden en parken en openbare plaatsen gaan dicht. De burgemeester van Madrid wil massaal gaan testen op corona. Maar ze wil geen volledige lockdown. Dat zou een ramp zijn voor de economie, klinkt het.

Ontdek meer in onderstaand artikel:

De rector van de Universiteit Gent heeft de studenten nadrukkelijk opgeroepen om zich te houden aan de coronamaatregelen. Hij deed dat bij de start van het academiejaar. De UGent begint het jaar in corona-code oranje. Dat betekent dat de leslokalen maar voor een vijfde gevuld mogen zijn en er vooral op digitaal onderwijs wordt gerekend. Rector Van de Walle deed een beroep op de verantwoordelijkheidszin van de studenten, om zich ook na de lesuren te houden aan de maatregelen. Zo wil hij een nieuwe lockdown voorkomen.

Ontdek meer in onderstaand artikel:

Coronaproof evenementenplein Kortrijk opent met Brihang en Het Zesde Metaal

Depart XXL, het coronaproof evenementenplein in Kortrijk, heeft met Brihang en Het Zesde Metaal de eerste namen bekendgemaakt. Het eerste concert staat gepland op 26 september. De concerten bieden telkens plaats voor 1.200 toeschouwers. Tickets kopen kan vanaf zaterdag 19 september om 12 uur.

De toeschouwers worden verdeeld over drie compartimenten van 400 personen. Elk compartiment heeft een eigen in- en uitgang, een aparte bar en een apart toilet zodat de bezoekers niet in contact komen met andere compartimenten.

Wel kunnen toeschouwers niet zelf drank gaan bestellen aan de bar. Elke bubbel kan een QR-code scannen waarmee men de menukaart kan bekijken, kan bestellen en meteen kan afrekenen. De bestelling wordt tot aan de bubbel gebracht. Tickets bestellen kan per concertbubbel van minimum 1 en maximum 5 personen.

Meest gelezen