Mobiele pop-upparkjes moeten centrum van Hasselt groener en aangenamer maken

Op de Havermarkt in Hasselt zullen een jaar lang zes mobiele pop-upparkjes staan. In totaal komen er zo'n 21 parkjes op verschillende plaatsen in het centrum van de stad. Die moeten het centrum groener maken en ook aangenamer voor de Hasselaren om er te leven.

In Hasselt zijn zes mobiele pop-upparkjes geplaatst op de Havermarkt. In totaal zullen er binnenkort 21 te vinden zijn in het centrum van de stad. Eerder werden ook al parkjes geplaatst op de Vismarkt en aan de Sint-Hubertuskerk in Runkst. De afgelopen weken volgden de resterende locaties. "Met onze pop-upparkjes willen we de omgeving een groener karakter geven", zegt schepen Joost Venken (Groen). "Elke container moet ook uitgroeien tot een "thuis" voor bijvoorbeeld vlinders en vogels." De parkjes blijven minstens een jaar op dezelfde plaats staan. Dan mogen buurtbewoners beslissen of ze permanent meer groen willen in hun buurt. De parkjes verhuizen dan naar andere locaties in de stad. 

We willen een fundamenteel verschil maken en voldoende vrije ruimte creëren voor groen

Schepen Joost Venken (Groen)

Het is ook de bedoeling om met de parkjes de effecten van steeds warmer zomers te verminderen. "De klimaatverandering zorgt ervoor dat het steeds warmer wordt in onze binnenstad," haalt Joost Venken aan. "De temperatuurverschillen met de omliggende gebieden lopen op tot soms wel 6 °C. De oorzaak is een overvloed aan verharde oppervlakken en een gebrek aan vegetatie. Meer groen in de binnenstad moet het in de toekomst toch iets koeler maken", besluit Venken. 

Meest gelezen