Strengere coronamaatregelen voor enkele Nederlandse regio's: sluitingsuur voor horeca en maximaal 50 personen bijeen

In haar strijd tegen de heropflakkering van het coronavirus heeft de Nederlandse regering een verscherping van de maatregelen aangekondigd in zes veiligheidsregio's in het westen van het land. Het gaat grosso modo om de Randstad, met onder meer de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De maatregelen zijn bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge.

"Het virus is met een comeback bezig", zegt Mark Rutte. "De feiten zijn zorgelijk." De toestand is zorgelijk in zes zogenoemde veiligheidsregio's in het westen van het land: Amsterdam-Amstelland (met de hoofdstad Amsterdam), Rotterdam-Rijnmond (met de havenstad Rotterdam en het eiland Goeree-Overflakkee), Haaglanden (met onder meer Den Haag en Delft), Utrecht, Kennemerland (met onder meer Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

Hieronder een kort overzicht van de nieuwe maatregelen:

  • Horecazaken moeten sluiten om 1 uur 's morgens en mogen vanaf middernacht geen nieuwe klanten meer binnen laten,
  • Bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn niet meer toegelaten, behalve demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaartplechtigheden en dans- en theatervoorstellingen,
  • Voor bijeenkomsten van meer dan 50 mensen komt er een meldplicht,
  • De maatregelen gaan zondag in, om 18 uur.

In Amsterdam worden de parken voortaan 's nachts afgesloten. In Amsterdam en Rotterdam zullen openbare gebouwen - bibliotheken of zwembaden bijvoorbeeld - op bepaalde tijdstippen alleen open zijn voor ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. In Rotterdam moeten afhaalrestaurants om 2 uur 's nachts dicht. 

Volgens Rutte zijn de extra maatregelen nodig omdat de Nederlanders minder streng omgaan met de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden en je handen wassen. Hij doet een oproep om de teugels weer strakker aan te halen.

Minister van Volksgezondheid De Jonge benadrukt dat het aantal besmettingen echt te hoog is. Is er sprake van een tweede golf? "Ja, als we kijken naar het aantal besmettingen", aldus De Jonge. "Maar nee, als je kijkt naar het aantal ziekenhuisopnamen."

In Nederland zijn de voorbije 24 uur 1.972 nieuwe besmettingen geregistreerd, een nieuw record voor de vierde dag op rij.

Meest gelezen