Novemberfoor in Lier mag toch doorgaan: "Een gestripte editie, maar de kermismagie zal groter zijn dan ooit"

In Lier mag de traditionele Novemberfoor toch doorgaan. Van 5 tot 22 november zal de kermis op vier pleinen plaatsvinden: Het Zimmerplein, de Gasthuisvest en de Grote Markt, die in tweeën wordt gesplitst. Per deel is er plaats voor 400 bezoekers. Dat gaat streng gecontroleerd worden, zegt schepen van evenementen Rik Verwaest. "Het wordt een redelijk gestripte editie, maar de magie van de kermis zal groter zijn dan ooit", zegt schepen van Evenementen Rik Verwaest (N-VA). 

In Lier mag de traditionele Novemberfoor dan toch doorgaan. De kermis zal plaatsvinden op vier pleinen: Het Zimmerplein, de Gasthuisvest en de Grote markt, die in tweeën wordt gesplitst. "Door versoepelde coronamaatregelen kon het stadsbestuur een meer rendabele en veilige editie organiseren", zegt schepen van Evenementen Rik Verwaest (N-VA).

Versoepelde coronamaatregelen

Tot 1 september mochten er volgens de toenmalige coronaregels maximaal 400 mensen per kermis aanwezig zijn. "Maar wij hebben een kermis met meer dan 60 kramen. Dat zou totaal onrendabel zijn", klinkt het. Nu mogen er 400 mensen per plein aanwezig zijn, een versoepeling die Lier met open armen ontvangt. "Onze kermis verspreidt zich al jarenlang over 4 pleinen. Dat betekent dat we in totaal 1.600 mensen kunnen ontvangen.  Voor onze foorkramers is dat een veel betere optie", aldus Verwaest. 

Telpoort

Op dat maximum aantal bezoekers zal de stad strikt controleren. Elke kermiszone zal alvast omheind worden met hekken. Boven de ingang en uitgang zal een telpoort komen, die aangeeft wanneer 400 mensen zich in de zone bevinden. In dat geval zal de ingang tijdelijk worden afgesloten. "Dat systeem passen we al een aantal maanden succesvol toe op de zaterdagmarkt in Lier", vertelt Verwaest. "En als je een zone even niet binnenkan, zijn er nog drie andere zones en tientallen horecagelegenheden waarin je kan vertoeven."

Het wordt een redelijk gestripte editie, maar we zijn ervan overtuigd dat de magie van de kermis groter zal zijn dan ooit. 

Gestripte editie

De traditionele evenementen rondom de kermis zullen dit jaar nog niet doorgaan. Bezoekers zullen dus niet kunnen genieten van vuurwerk of familiedagen. "Deze Novemberfoor wordt een redelijk gestripte editie. Dat is heel jammer, maar we zijn ervan overtuigd dat de magie van de kermis groter zal zijn dan ooit", besluit Verwaest.  

Meest gelezen