Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Nu al 6.000 migranten in nieuw tentenkamp op Lesbos, 157 bleken positief voor coronavirus

Op het Griekse eiland Lesbos zijn nu al zeker 6.000 migranten gaan wonen in het nieuwe tentenkamp dat het leger daar heeft opgericht. Dat is ongeveer de helft van het aantal mensen dat woonde in het door brand vernielde kamp Moria. Opvallend is dat 157 van die mensen nu positief getest zijn voor het coronavirus.

De cijfers komen van de Griekse regering die de meeste vluchtelingen op Lesbos wil onderbrengen in het nieuwe tentenkamp van Kara Tepe. Dat verloopt niet van harte: de meeste migranten willen niet op Lesbos blijven, maar vragen om overgebracht te worden naar het vasteland en andere landen van de Europese Unie. 

De Griekse regering wil daar niet van weten en houdt vast aan het akkoord dat de EU in 2016 met Turkije gesloten heeft. Dat bepaalt dat alle migranten die aankomen op de Griekse eilanden daar moeten blijven tot hun asielaanvraag behandeld is. Wie geen asiel krijgt, moet dan terug naar Turkije. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Athene heeft nu extra politie naar Lesbos gestuurd en die probeert er de migranten van de overtuigen om naar het nieuwe kamp te gaan. Veel alternatief is er overigens niet voor de duizenden mensen die nu nu doelloos rondzwerven op Lesbos en slapen in de open lucht. 

Er is wel haast bij, want in het nieuwe kamp zijn nu al 157 positief getest op het coronavirus. Die mensen worden daar geïsoleerd, maar het risico op verspreiding is groot nu zo veel anderen nog elders op het eiland zitten.

Meest gelezen