Belga Image

Veel meer straatvrijwilligers in Antwerpen door corona: "Leuk en nuttig tijdverdrijf" 

In de stad Antwerpen is het aantal straatvrijwilligers op een jaar tijd met maar liefst 19% toegenomen. Door de coronacrisis brachten meer mensen tijd door in hun wijk en dat heeft veel buurtbewoners de stap doen zetten om hun buurt proper te maken. Ook vrijwilligster Stefanie Dominguez (35) uit Deurne schreef zich samen in met haar gezin. "Het is enorm toegankelijk en je kan het doen wanneer je wil", vertelt ze bij Radio 2 Antwerpen.

In de stad Antwerpen is het aantal straatvrijwilligers op een jaar tijd met maar liefst 19% toegenomen. Door de coronacrisis brachten meer mensen tijd door in hun wijk. Dat heeft veel buurtbewoners de stap doen zetten om hun buurt vrijwillig op te ruimen. 

Eigen buurt proper houden

Straatvrijwilligers zorgen ervoor dat hun wijk proper blijft door af en toe zelf blikjes, papiertjes en ander vuil van de straat te ruimen. Dat is ook wat Stefanie Dominguez (35) uit Deurne sinds kort doet. Begin juni schreef zij zich naar het voorbeeld van haar schoonmoeder in, samen met haar gezin. Kort daarna ontving ze van de stad een pakket met grijpertjes, vuilniszakken, handschoenen en alle andere nodige spullen. "Je kan meteen aan de slag", vertelt ze enthousiast bij Radio 2 Antwerpen. 

We nemen een grijpertje en een vuilzak mee telkens wanneer we naar buiten gaan.

Stefanie Dominguez, straatvrijwilligster

Activiteit met het hele gezin

Dominguez bevestigt dat de coronacrisis en de afgelopen lockdown haar hebben gestimuleerd om meer op straat te komen. "Mijn kinderen konden niet naar de crèche of naar school, waardoor iedereen thuis zat. Zelf hebben we geen tuin en zouden we normaal naar het dichtsbijzijnde speelpleintje trekken. Alleen was dat ook gesloten, leg dan maar eens uit aan je zoontje van 2 jaar dat hij niet mag spelen." Als alternatief werd het hele gezin daarom straatvrijwilliger. "Mijn kinderen zijn altijd heel enthousiast en nemen spontaan een grijpertje en vuilzak mee wanneer we naar buiten gaan", aldus Dominguez. 

Waar en wanneer je wil

Als straatvrijwilliger ben je vrij om zwerfvuil op te rapen wanneer en waar je wil. "Dat is het fijne eraan", klinkt het. "Het is enorm toegankelijk en je kan het makkelijk koppelen aan een andere activiteit."

Zaterdag is het World Cleanup Day, de grootste opruimactie ter wereld. In Antwerpen zijn daarvoor al verschillende acties opgezet. Ongetwijfeld zullen de straatvrijwilligers ook op deze dag hun beste beentje voorzetten. 

Meest gelezen