Belga Image

Stad Deinze wil twee gezinnen opvangen die in vluchtelingenkamp op Grieks eiland Lesbos zitten

Deinze wil helpen om een aantal vluchtelingen op te vangen die op het Griekse eiland Lesbos in een kamp verblijven. De stad wil graag een tweetal gezinnen met kinderen opvangen. "Het is onze plicht om hen te helpen", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).

Het voorstel moet nog definitief goedgekeurd worden op de gemeenteraad, maar Deinze is alvast voorstander om twee gezinnen op te vangen die in een vluchtelingenkamp verblijven op het eiland Lesbos in Griekenland. "Wij hebben de traditie om asielzoekers op te vangen in onze stad", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). "In Astene en in Nevele hadden we al opvangcentra, nu zijn we ook bereid om mee het verschil te maken."

We willen een aantal gezinnen met kinderen een veilige haven aanbieden

Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V)

"We zijn heel erg bezig met de problematiek in dergelijke kampen. De leefomstandigheden zijn er heel slecht. Er zijn ook artsen van onze stad die regelmatig daar gaan helpen voor Artsen Zonder Grenzen, dus we weten dat het verschrikkelijk is wat er daar gebeurt. Zeker ook met de brand in het kamp bij Moria die alles verwoestte", zegt de burgemeester.

Opvanghuizen

Hoe gaat de stad de vluchtelingen opvangen? "We hebben een aantal opvanghuizen. We vinden het belangrijk dat de mensen op wandel -of fietsafstand zijn van alle belangrijke plaatsen zoals het ziekenhuis, de school, het gemeentehuis en dergelijke. Het mag ook niet ver zijn van openbaar vervoer, want zij hebben weinig middelen om zich te verplaatsen." De stad heeft de capaciteit om zeker twee gezinnen met minderjarige kinderen op te vangen.

Positieve ervaring

De stad wil ook een andere kant benadrukken van de zaak: "Wij hebben als stad positieve ervaringen met nieuwe Belgen. Het gaat om mensen die naar hier zijn gekomen en jobs hebben gedaan die Belgen niet wilden doen. Ze zijn ook dankbaar dat hun kinderen kunnen studeren aan hogescholen en universiteiten." De stad ziet het als een plicht om de vluchtelingen een perspectief te geven naar de toekomst toe, benadrukt de burgemeester nog.

De mensen die we opvangen zijn heel blij dat wij hen een nieuwe toekomst kunnen geven
Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V)

Burgemeester Vermeulen gelooft dat als iedere gemeente en stad een aantal gezinnen of mensen opvangt er heel wat mensen kunnen geholpen worden. "Binnenkort is het winter, ook op het eiland Lesbos natuurlijk. Het is nu dat er moet gehandeld worden. We hebben dat signaal gegeven en we hebben ook contact met Fedasil daarover."

Meest gelezen