Jakub Porzycki/NurPhoto

TikTok vanaf zondag niet meer te downloaden in VS

Vanaf zondag zullen Amerikanen de populaire socialemedia-app TikTok niet meer kunnen downloaden. Ook de Chinese messaging-app WeChat zal niet meer beschikbaar zijn in de appstores. 

De Amerikaanse president Donald Trump had ermee gedreigd, en het lijkt nu ook te zullen gebeuren: Amerikanen zullen vanaf zondag de populaire video-app TikTok niet meer kunnen downloaden. Ook de berichtenapp WeChat, die vooral in China populair is, wordt in de ban gedaan. Dat kondigde het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken vandaag aan.

“Op vraag van de president hebben we een belangrijke stap gezet in het gevecht tegen China’s kwaadaardige verzamelen van persoonlijke data van Amerikaanse burgers”, zei de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross vandaag op de televisiezender Fox Business News. “Zo verdedigen we onze nationale waarden en onze normen die gebaseerd zijn op democratische regels, en voeren we de Amerikaanse wetten en reguleringen op een agressieve manier uit.”

ByteDance, het Chinese bedrijf achter TikTok, is momenteel verwikkeld in een race tegen de klok. Samen met het Amerikaanse Oracle en een aantal andere bedrijven moet het een nieuw bedrijf zien op te richten, TikTok Global. Dat zou een antwoord moeten bieden op de Amerikaanse bezwaren dat ByteDance te nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid, en dat de privacy van (Amerikaanse) TikTokgebruikers dus niet zou kunnen worden gegarandeerd.

"Het is wel zo dat er in China wetgeving bestaat die de overheid de macht geeft om aan bepaalde bedrijven te vragen gebruikersgegevens te overhandigen", bevestigt Terzake-journalist Bram Vandeputte in De wereld vandaag op Radio 1. "Veel westerse landen, met naast de VS bijvoorbeeld ook Australië, vragen zich af of er gegarandeerd kan worden dat die wet niet misbruikt wordt om en masse gegevens van westerse gebruikers te verzamelen. Voor spionage, propaganda, noem maar op, de mogelijkheden zijn legio.”

Zelf heeft TikTok altijd ontkend dat het gegevens van Amerikaanse gebruikers in China zou opslaan, of dat het die gegevens zou doorspelen aan de Chinese overheid.

Bekijk het verslag uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Respijt tot 12 november?

De Amerikaanse president Trump had ByteDance deze zomer de deadline van 20 september opgelegd. Toen had hij ByteDance voor de keuze gesteld: ofwel zijn Amerikaanse activiteiten verkopen, ofwel uit de VS geweerd worden. Met deze aankondiging lijkt Trump nu ook woord te zullen houden. De Amerikaanse president is de enige die kan verhinderen dat de ban zondag in werking treedt. Hij kan dat doen door de nieuwe constructie die ByteDance zal opzetten, alsnog zijn goedkeuring te geven.

Opvallend: president Trump had het bij zijn initiële ultimatum nog over een gedwongen verkoop van ByteDances Amerikaanse activiteiten. Toen leek het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft nog in pole position te liggen. Maar toen maandag bleek dat Oracle als winnaar uit de bus kwam, en niet Microsoft, beschreef Oracle de deal niet als een overname. Het noemde zichzelf de nieuwe "vertrouwde technologieleverancier van TikTok". Hoe die samenwerking tussen TikTok (of ByteDance) en Oracle er in de praktijk uit zal zien, is vooralsnog niet duidelijk.

Voorlopig is het echter nog wachten op de goedkeuring van  Trump. Komt die er niet, dan verdwijnt TikTok zondag dus uit de appstores, maar daarmee nog niet meteen van de Amerikaanse smartphones. Amerikanen die de app al geïnstalleerd hebben, kunnen die nog tot 12 november gebruiken. 

Meest gelezen