Tweede naaktstrand op komst aan onze kust: "Wellicht volgende zomer in Lombardsijde"

De gemeente Middelkerke staat positief tegenover het voorstel voor een naaktstrand in haar gemeente.  Tot nu toe is er maar één naaktstrand, in Bredene.  Het tweede komt wellicht in de deelgemeente Lombardsijde. 

"Er was al lang vraag naar een tweede naaktstrand", zegt Koen Meulemans, de voorzitter van de Belgische Federatie van het Naturisme. “Het naaktstrand in Bredene is veel te klein. Op een warme zomerdag kunnen er tot 1.000 naturisten langskomen. In coronatijden is dat veel te veel natuurlijk. Het ziet er wel naar uit dat het ook daar gaat uitbreiden.”

Volgende zomer

Meulemans denkt dat het naaktstrand in Lombardsijde volgende zomer al kan openen. “Als corona er niet was geweest, ging het deze zomer al open. Veel voorbereiding is daar niet aan. Er zijn weinig extra faciliteiten en aanpassingen nodig. Gewoon goede afspraken maken met het gemeentebestuur en de politie.”

Perfecte keuze

Voor Meulemans is het geselecteerde stuk strand in Lombardsijde een perfecte keuze. “Het is een stuk zonder dijk en er staan geen appartementen. Het grenst ook niet aan een natuurgebied. Mensen die langs de kustlijn aan het wandelen zijn, kunnen er niet zomaar terechtkomen, want het strand loopt er niet door. In Nieuwpoort wordt het in 2 gesneden door het water.”

Vlakbij ligt er wel een waardevol duinengebied. “Duinengebied dat natuurgebied is, is niet toegankelijk. Ook niet voor ons. Geloof me: wij zijn geïnteresseerd in het strand, niet in de duinen. Voor mij mag er een nultolerantie zijn.”

De gemeente Middelkerke zelf staat positief tegenover het idee. En Meulemans is ervan overtuigd dat het de gemeente ook op de kaart kan zetten. “Zoiets trekt volk aan. Naturisten spenderen ook geld. Het is een stuk strand dat nu nauwelijks wordt gebruikt.” 

Meest gelezen