2020 Photothek

Eerste hulp bij hoesten en loopneus: gewone verkoudheid of toch COVID-19?

In de maanden september en oktober, na de start van het schooljaar, krijgen heel veel mensen een verkoudheid. En het onderscheid tussen een gewone verkoudheid en COVID-19 is niet altijd duidelijk. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je je laten testen?

De tweede helft van de maand september is naar jaarlijkse traditie de start van het verkoudhedenseizoen. De massale verspreiding van de virussen die verkoudheden veroorzaken begint meestal op school, maar tegen de derde week van het schooljaar bereiken die virussen ook de algemene bevolking. Alleen is het onderscheid tussen een klassieke verkoudheid en COVID-19 niet altijd duidelijk.

Dit zijn de symptomen van een klassieke verkoudheid

Een verkoudheid wordt altijd veroorzaakt door een virus. Het is een fabeltje dat je door te lichte kleding bijvoorbeeld een verkoudheid oploopt, maar door de koude kun je wel wat vatbaarder zijn voor die virussen. De symptomen lopen uiteen, dit zijn de mogelijke klachten:

 • Hoesten
 • Niezen
 • Een loopneus en/of een verstopte neus;
 • Keelpijn of een kriebelende keel
 • Lichte hoofdpijn
 • Soms oorpijn

Dit zijn de symptomen van COVID-19

De symptomen van het coronavirus kunnen heel divers zijn. Sommige mensen ontwikkelen er zelfs geen, maar dit zijn de hoofdsymptomen:

 • Hoesten
 • Kortademigheid of ademhalingsmoeilijkheden
 • Pijn op de borst
 • Verlies van geur en smaak

Ook deze klachten komen voor:

 • Koorts
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Loopneus of verstopte neus
 • Keelpijn
 • Hoofdpijn
 • Gebrek aan eetlust
 • Waterige diarree
 • Verwardheid of plotse val

Wanneer moet je je laten testen?

"Als je één van de hoofdsymptomen hebt, laat je je best testen", dat benadrukte viroloog Steven Van Gucht van Sciensano nog eens in "Het Journaal". In dat geval blijf je dus best thuis en neem je telefonisch contact op met je huisarts.

De andere klachten alleen zijn niet voldoende voor een coronatest. "Wie die heeft, moet ook een tweede symptoom hebben vooraleer ze kunnen worden getest", aldus Van Gucht.

Viroloog Steven Van Gucht legde in "Het Journaal" nog eens uit wat de verschillende symptomen betekenen (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Blijft het testen wel haalbaar?

"De meeste verkoudheden gaan gepaard met twee van de symptomen", legt dokter Roel Van Giel van Domus Medica uit aan VRT NWS. Mensen met lichte verkoudheidsklachten belanden daardoor nu dus sneller bij de dokter, omdat ze zich moeten laten testen op het coronavirus.

Volgens huisartsenvereniging Domus Medica is dat voor het najaar niet langer haalbaar. "In de praktijk moeten we dus de meeste van die patiënten testen. Dit hoge aantal testen kunnen we niet volhouden naar het najaar toe, want het aantal mensen met verkoudheidsklachten zal de komende weken nog verveelvoudigen."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen