Robby De Caluwé (archieffoto) is voorzitter van de corona-Kamercommissie.

WHO laat expert niet spreken in Kamercommissie corona: "Donderslag bij heldere hemel"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vanmorgen, een uur voor de start van de vergadering, laten weten dat ze niet aanwezig zal zijn op een hoorzitting in de bijzondere Kamercommissie die haar licht moeten laten schijnen op de aanpak van de coronacrisis. Voorzitter Robby De Caluwé was net als andere commissieleden verrast, en zal nu schriftelijke vragen overmaken. 

Op de agenda van de Covid-commissie stond vanmorgen een hoorzitting met Hans Kluge, de regionaal directeur van de WHO, en Lieven De Raedt, het diensthoofd internationale betrekkingen van de FOD Volksgezondheid. De commissieleden keken vooral uit naar de aanwezigheid van de WHO, om vragen te beantwoorden over de aanpak van de strijd tegen het coronavirus.

Maar amper een uur voor aanvang werden de commissieleden ingelicht dat Kluge zijn kat zou sturen. "Dat was een beetje een donderslag bij heldere hemel. Gisteren nog hadden we vertaling geregeld omdat bleek dat hij in het Engels moest spreken. De afspraak lag vast", vertelt De Caluwé aan onze redactie. Over de beweegreden kan hij zich niet uitspreken.

De WHO stelt voor dat de commissieleden hun vragen schriftelijk zouden bezorgen aan de organisatie, wat nu ook zal gebeuren. De Caluwé wil de vragen van de parlementsleden verzamelen tegen woensdag (in het Engels) en dan doorsturen. De WHO liet ook weten zelf aan een rapport te werken dat België dan kan inkijken. 

Ongenoegen in de commissie

Op alle fracties heerst ongenoegen over de manier van werken. Hier en daar werd (opnieuw) geopperd de bijzondere commissie om te vormen tot een onderzoekscommissie, die ruimere bevoegdheden heeft. Het is echter niet duidelijk of die in staat is de multilaterale organisatie effectief naar de commissie te sommeren.

De Kamercommissie wou meer te weten komen over welke adviezen de WHO precies heeft geformuleerd, en of België die voldoende is nagekomen. "We weten dat het ene land al beter daarmee is omgegaan dan het andere, maar wat België betreft zijn de signalen dat ons land die goed heeft opgevolgd, dat is ook wat Lieven De Raedt van de FOD Volksgezondheid ons vanmorgen zei." Die aanbevelingen gingen o.a. over praktische zaken zoals mondmaskers. 

Hans Kluge van de WHO was vanavond wel te gast bij "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen