Videospeler inladen...

Donald Trump: "Zeer snel opvolger voor opperrechter Ruth Bader Ginsburg, en het zal een vrouw zijn"

De Amerikaanse president Donald Trump wil "zeer snel" een opvolger voor de overleden Ruth Bader Ginsburg bij het Hooggerechtshof voorstellen. En als het aan hem ligt, wordt het een vrouw. "Het wordt een heel getalenteerde, een heel briljante vrouw", zei hij op een verkiezingsrally. De discussie of er al voor of pas na de presidentsverkiezingen over de opvolging gestemd mag worden, blijft intussen volop woeden.

Donald Trump verscheen gisteren op een verkiezingsbijeenkomst in Fayetville, North Carolina. Hij wil sowieso een kandidaat nomineren en vroeg zijn aanhangers of ze liever een man of een vrouw als nieuwe opperrechter zouden zien. "Het zal een vrouw zijn", riep hij uit. "Want je kent me, ik heb hen liever dan mannen."

Trump zei dat hij nog niet wist wie hij precies zou voorstellen, "maar het wordt een heel getalenteerde, een heel briljante vrouw. We hebben veel vrouwen op onze lijst." Er zal zeer snel een genomineerde zijn, gaf Trump aan. Mogelijk duidt hij volgende week al iemand aan.

Bekijk hier president Donald Trump die aankondigt dat hij snel een nieuwe, vrouwelijke opperrechter wil aanduiden (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ruth Bader Ginsberg (87) overleed vrijdag aan de gevolgen van pancreaskanker. Ze was wellicht de meest bekende rechter in de Verenigde Staten en populair door haar progressieve standpunten en haar strijd voor vrouwenrechten. Haar overlijden, zo kort voor de presidentsverkiezingen op 3 november, wordt nu een belangrijk politiek thema.

Opperrechters in het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste rechtscollege van het land, worden benoemd voor het leven. Uitspraken van het Hooggerechtshof hebben een grote invloed op de koers die de Verenigde Staten ideologisch vaart. Als een president een nieuwe rechter kan voordragen, kan hij dus zijn stempel drukken op het beleid, nog lang nadat hij geen president meer is.

En daar gaat nu de discussie over, want kan/mag Trump nog voor de verkiezingen een kandidaat aanduiden en kan/mag de Senaat nog over die voordracht stemmen? De Democraten hebben Trump gevraagd om de benoeming van een nieuwe opperrechter over de verkiezingen heen te tillen. Maar Trump vraagt dat de Senaat de voordracht zo snel mogelijk in behandeling neemt. De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat heeft dat al toegezegd.

Republikeins senator: "Wachten tot na de verkiezingen"

Voor het eerst heeft een Republikeinse senator laten verstaan dat er beter gewacht wordt. Trump heeft de grondwettelijke autoriteit om een kandidaat voor te dragen, erkende Susan Collins. Maar "uit eerlijkheid tegenover het Amerikaanse volk zou deze beslissing over een aanduiding voor het leven genomen moeten worden door de president die wordt verkozen op 3 november."

De Democraten hebben er ook al op gewezen dat de Republikeinen in 2016 de voordracht van een kandidaat uit het Obama-kamp voor het Hooggerechtshof niet wensten te behandelen voor de verkiezingen. Nadat Trump de verkiezingen had gewonnen, schoof die een eigen kandidaat naar voren.

De Republikeinen beschikken over een meerderheid van 53 tegen 47 Democratische verkozenen in de Senaat. Collins behoort tot het kransje van gematigde Republikeinen die wel eens uit de partijrangen zouden kunnen breken indien Trump snel een nieuwe kandidaat zou voorstellen.

Er zijn nog 45 dagen tot de verkiezingen. Bij de 9 meest recente aanstellingen zaten er gemiddeld 79 dagen tussen de bekendmaking van de nominatie door de president, en de bevestiging in de Senaat. Bij Ginsburg zelf duurde die periode met 50 dagen verreweg het kortst.

Videospeler inladen...

Meest gelezen