AFP or licensors

Het gaat beter met de vergiftigde Russische opposant Navalny, hij verspreidt foto waarin hij een trap afdaalt

Vanuit een ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn heeft de Russische opposant Aleksej Navalny een hoopgevende foto verspreid op Instagram. Na een zware periode lijkt hij aan de beterhand, maar de weg naar een terugkeer zal nog lang zijn, waarschuwt hij.

De foto toont Navalny die blijkbaar alleen een trap kan afdalen. Enkele dagen geleden had hij een foto laten verspreiden waarin hij in zijn bed rechtop zit met zijn familie rond zich. Er is dus vooruitgang, maar Navalny geeft op Instagram toe dat hij erg moeilijke momenten beleefd heeft.

Op 20 augustus is Navalny, een bekend criticus van de Russische president Vladimir Poetin, onwel geworden op een binnenlandse vlucht van de Siberische stad Tomsk naar Moskou. Hij werd eerst verzorgd in een ziekenhuis in Omsk, maar is daarna op verzoek van zijn familie overgevlogen naar Berlijn. 

Aanvankelijk werd Navalny in een kunstmatige coma gehouden, maar ook nadien heeft hij het erg moeilijk gehad, erkent hij. Zo kon hij een tijdlang niet met de dokters praten en herkende hij eerst niemand. Navalny had het over momenten van wanhoop en heeft opnieuw moeten leren praten en stappen. Nu kan hij blijkbaar opnieuw een trap afdalen, volgens de foto, al zei hij wel dat hij op zijn benen beefde. Toch gaat de weg naar volledig herstel nog lang zijn, denkt hij. (Lees verder onder de foto).

Een foto van enkele dagen geleden: Navalny omringd door zijn familie op zijn bed in Berlijn.

Duitse artsen en wetenschappers zeggen over bewijzen te beschikken dat Navalny vergiftigd is met het Russische zenuwgif novitsjok. Dat dateert nog uit de Koude Oorlog en werd enkele jaren geleden ook gebruikt bij de gifaanval tegen de overgelopen Russische spion Sergej Skripal en diens dochter Julia in de Engelse stad Salisbury. Beiden herstelden, maar een Britse vrouw is overleden. Volgens de Britse overheid was die aanslag het werk van twee Russische geheime agenten van de militaire inlichtingendienst GRU.

Rusland ontkent dat en doet dat ook nu. Volgens Moskou is er geen bewijs dat Navalny vergiftigd is.

Meest gelezen