Smeets in 2019 bij zijn benoeming tot "Officier in de Orde van Oranje-Nassau"

"Mister Pinkpop" Jan Smeets (75) stopt als festivaldirecteur, na coronabesmetting en gezondheidsproblemen

Jan Smeets (75), oprichter van het Nederlandse festival Pinkpop, stopt als festivaldirecteur. In een videoboodschap laat hij weten dat hij door gezondheidsproblemen, waaronder ook een coronabesmetting "het stokje nu doorgeeft", na maar liefst een halve eeuw. "Mister Pinkpop" staat sinds de eerste editie in 1970 aan het roer van het muziekfestival. “Ik mag dan wel officieel als directeur stoppen, maar jullie zijn zeker nog niet van me af”, aldus Smeets.

Smeets stampte Pinkpop in 1970 uit de grond als prille twiniger, toen nog in Geleen. Het Nederlandse festival is nu het langste nog bestaande openluchtfestival ter wereld en heeft zijn plek gevonden op het terrein Megaland in Landgraaf, niet ver van de Belgische grens. Ter vergelijking: Herman Schueremans (66) organiseerde pas in 1975 een eerste festival in Werchter, wat later zou uitgroeien tot het vierdaagse Rock Werchter. Beide festivals zijn belangrijke afspraken in de festivalkalender, en hebben vaak gelijkaardige affiches. 

Pinkpop is begonnen als een eendagsfestival op tweede Pinksterdag en uitgegroeid tot een driedaags festival met verschillende podia en tienduizenden bezoekers. Daarvoor kreeg Smeets bij het 30-jarige jubileum van het festival de koninklijke onderscheiding van "Ridder in de Orde van Oranja-Nassau". In 2019 werd hij bevorderd tot "Officier in de Orde van Oranje-Nassau". (zie bovenstaande foto)

De timing van het festival hangt niet meer vast aan het Pinksterweekend: Pinkpop wordt georganiseerd in de loop naar de maand juni. Smeets is naast directeur van Buro Pinkpop en organisator van het festival ook een van de presentatoren van de acts op Pinkpop. Hij zet nu om gezondheidsredenen een stap opzij, maar Smeets zal zich naar eigen zeggen "blijven bemoeien". 

Corona heeft mij ook parten gespeeld. Hierdoor, in combinatie met andere gezondheidsklachten, heb ik eens goed de tijd genomen om na te denken over de toekomst. 

"Een pandemie zoals nu had ik mij nooit kunnen voorstellen. (...) Corona heeft ook mijzelf parten gespeeld. Hierdoor, in combinatie met andere gezondheidsklachten, heb ik eens goed de tijd genomen om na te denken over de toekomst. Mede hierdoor heb ik besloten dat het tijd wordt om het stokje over te dragen. Mijn vaste team gaat door met de organisatie van het Pinkpop festival en zal in samenwerking met MOJO, het bedrijf dat al vanaf 1986 verantwoordelijk is voor de programmering, het festival voor de toekomst waarborgen", aldus Smeets. "Ik heb alle vertrouwen in mijn vaste team en ondanks dat ik een stapje terug doe zijn zij nog lang niet van mij af. Pinkpop blijft Pinkpop."

De ticketverkoop voor Pinkpop 2021 is intussen gestart. Het festival staat gepland van 18 t.e.m. 20 juni. Onder andere de Amerikaanse groep Pearl Jam heeft zijn komst al bevestigd, al is het voorlopig afwachten of en in welke vorm het festival zal kunnen doorgaan. Door de coronacrisis werd Pinkpop dit jaar afgelast. Wie een ticket had gekocht, kon zijn geld terugvragen, of het behouden voor de volgende editie.

Meest gelezen