Vlaanderen zet extra contactopspoorders in, Britten noteren grootste toename aantal besmettingen sinds 8 mei

Het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat 150 extra contactopspoorders inzetten omdat het aantal besmettingen snel stijgt. Dat heeft nu de grens van de 1.000 overschreden. Tussen 9 en 15 september waren er gemiddeld 1.071 positieve testen per dag, 77 procent meer dan de week ervoor. In het Verenigd Koninkrijk zijn 4.422 nieuwe besmettingen geteld, de grootste toename sinds 8 mei. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Grootste toename besmettingen in Verenigd koninkrijk sinds 8 mei

In het Verenigd Koninkrijk zijn op een dag tijd 4.422 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat zijn er 100 meer dan gisteren en evenveel als het dagrecord van 8 mei. In totaal zijn al 390.358 besmettingen vastgesteld.

Volgens de Britse regering zijn ook nog eens 27 Britten overleden aan COVID-19. Dat brengt het officiële dodental op 41.759. Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste aantal coronadoden in Europa.

AFP or licensors

Zorg en Gezondheid zet extra contactopspoorders in na stijgende aantal besmettingen

Het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat 250 extra contactonderzoekers inzetten omdat het aantal coronabesmettingen opnieuw sterk toeneemt. Dat meldt Zorg en Gezondheid in een persbericht.

Het werkvolume van de contactopspoorders is de voorbije weken sterk toegenomen. In de week van vrijdag 11 tot donderdag 17 september werden elke dag 2.877 personen opgebeld door het callcenter, van wie 743 patiënten. Dat zijn er 1.386 meer dan de week voordien. Daarnaast vonden er 187 huisbezoeken plaats (+ 77).

Zo'n 83 procent van de patiënten deelt zijn contacten (+5 procent). In totaal werden zo 12.069 contacten verzameld (+ 3.798) en patiënten geven gemiddeld 4,35 contacten door (+ 0,09 procent).

Zorg en Gezondheid besloot om een reserve van contactopspoorders te behouden omdat meer besmettingen voorspeld werden door het einde van de zomervakantie en het begin van het schooljaar. "We hebben vooruitziend gehandeld en dat loont. We hebben voldoende contactonderzoekers om het toegenomen aantal telefoons en huisbezoeken de baas te kunnen", zegt woordvoerder Ria Vandenreyt.

Binnen de twee weken komen er 125 extra functies in de callcenters en 25 extra functies voor de huisbezoeken. Momenteel werken er in de week gemiddeld 440 mensen in de callcenters en voeren 90 tot 100 medewerkers huisbezoeken uit. In het weekend zijn dat er respectievelijk 185 en 65.

Ook in Frankrijk piekt het aantal besmettingen

In Frankrijk zijn de voorbije 24 uur 13.498 nieuwe besmettingen met het( coronavirus geteld, een nieuw record. Sinds het begin van de coronapandemie zijn in Frankrijk al 442.194 besmettingen geteld.

Vandaag zijn ook weer 26 coronadoden geteld, iets minder dan de 47 van gisteren. In totaal telt Frankrijk nu al 31.274 dodelijke coronaslachtoffers.

Iets minder besmettingen geteld in Nederland

In Nederland zijn de afgelopen 24 uur 1.898 nieuwe besmettingen geteld. Dat is iets minder dan gisteren, toen een recordcijfer van 1.974 werd opgetekend.

Het aantal positieve tests ligt nog boven het gemiddelde van 1.561 per dag van de afgelopen zeven dagen. Dat weekgemiddelde stijgt nu al sinds 3 weken.

33 patiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen;. Dat aantal was al sinds 19 mei niet mer opgetekend. 

Denemarken tekent recordcijfer op

Denemarken heeft de hoogste dagtoename van het aantal nieuwe coronabesmettingen sinds het begin van de pandemie opgetekend. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid zijn op een dag tijd 589 nieuwe infecties vastgesteld, het hoogste aantal sinds het virus eind februari in het Scandinavische land is opgedoken.

De Deense regering probeert weerwerk te bieden met een reeks beperkingen die vandaag zijn ingegaan. Zo moeten restaurants en cafés om 20.00 uur dicht en is een mondmasker binnen verplicht. Op bijeenkomsten zijn maximaal 50 mensen toegelaten.

Veel besmettingen in woonzorgcentrum in Moeskroen

Bijna de helft van de 70 bewoners van het woonzorgcentrum Dusollier in Moeskroen heeft positief getest op het coronavirus. Alle bewoners en medewerkers zijn aan een test onderworpen nadat eerder deze week 2 bewoners positief hadden getest in het ziekenhuis, waar ze voor andere redenen werden opgenomen. 

De resultaten van de testen van de personeelsleden zijn nog niet bekend.

Op dit moment is de toestand van de positieve bewoners niet zorgwekkend. De meesten van hen zijn asymptomatisch. De besmette bewoners zijn afgezonderd van de anderen die negatief hebben getest.

Uitbaters van grote vakantiewoningen hopen op goed nieuws van Veiligheidsraad

Aanstaande woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. De uitbaters van grote vakantiewoningen hopen op goed nieuws. Om hun huis rendabel open te houden, moeten er opnieuw grotere groepen toegelaten worden. Toen begin juni de toeristische verblijven beperkt heropenden, zijn veel grote vakantiewoningen in Vlaanderen (bijna) niet kunnen opengaan.

Videospeler inladen...

Geen Oktoberfest dit jaar, wel kleiner alternatief

Normaal gezien had vandaag het Oktoberfest in München van start moeten gaan, maar de coronapandemie heeft daar een stokje voor gestoken. Het wereldberoemde bierfestival begint normaal gezien op de eerste zaterdag na 15 september en trekt jaarlijks ongeveer 6 miljoen bezoekers. Maar Markus Söder, de minister-president van de Duitse deelstaat Beieren, had in april al aangekondigd dat het geannuleerd werd.

Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat het Oktoberfest niet doorgaat. Her en der worden wel kleine events georganiseerd onder de naam WirtshausWiesn. Het is een initiatief van een vijftigtal eigenaars van restaurants en cafés in München. Mensen zullen er Oktoberfest-bier kunnen drinken, speciale menu's eten en luisteren naar typisch Beierse muziek. Wél met het in acht nemen van de veilige afstand en heel wat andere voorzorgsmaatregelen.

"Voor ons is Oktoberfest geen plaats of een evenement. Het is een diep gevoel dat in ons binnenste zit", zegt woordvoerder Gregor Lenke. De horeca hoopt op die manier toch een Oktoberfest-sfeer te creeëren in de stad.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Londense burgemeester: "Snel strikte maatregelen nodig om situatie de baas te kunnen"

Ook in het Verenigd Koninkrijk is het aantal besmettingen met het coronavirus sterk aan het stijgen. De Londense burgemeester Sadiq Kahn waarschuwt de inwoners van de Britse hoofdstad om zich dit weekend zo strikt mogelijk aan de maatregelen te houden om erger te vermijden. "Bedek je gezicht, komzowel binnen als buiten alleen samen in groepjes van maximaal 6 mensen, was en ontsmet je handen regelmatig. Er hangen letterlijk levens van af", schrijft hij op Twitter.

Gisteren zei premier Boris Johnson in een toespraak dat het Verenigd Koninkrijk in een tweede besmettingsgolf terechtgekomen is. Dit weekend is er druk overleg. De Britse regering zou opnieuw heel strenge nationale maatregelen overwegen om de verspreiding van het virus in te dijken. In sommige delen van het Verenigd Koninkrijk gelden er al opnieuw strengere maatregelen.

Ook de Londense burgemeester Sadiq Kahn laat verstaan dat er heel snel strikte maatregelen nodig zullen zijn om de situatie in Londen de baas te kunnen. Hij vindt dat er actie ondernomen moet worden voor het virus niet meer onder controle te houden is, zoals in het voorjaar gebeurde. "Het beste is dat we snel nieuwe maatregelen nemen, in plaats van een volledige lockdown als het al te laat is", klinkt het.

Herfstpluk in Italiaanse wijngaarden van start, met mondmasker

In Italiê is op veel wijngaarden de herstpluk begonnen. En ook al staat de wijnindustrie bol van de tradities, ook zij ondervindt de gevolgen van de coronacrisis. De druivenplukkers zijn bijvoorbeeld verplicht een mondmasker te dragen, en dat in de warme septemberhitte. De werknemers, die meestal van ver komen, worden in busjes naar de wijngaard gebracht, maar waar ze vroeger met acht in een busje zaten, is dat nu maar per twee.

De Italiaanse wijnindustrie was een van de eerste die zware klappen kreeg nadat het land dit voorjaar het epicentrum van de pandemie in Europa werd. Het toerisme viel stil en de sluiting van horeca en winkels zette een domper op de traditionele wijnverkoop. Maar de wijnliefhebbers vonden nieuwe wegen. Steeds meer mensen ontdekten bijvoorbeeld de webshops om rechtstreeks wijn bij de producent te bestellen. Kleine, lokale producenten profiteerden ook van de eerste versoepelingen omdat mensen uit de buurt bij hen kwamen kopen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen