Videospeler inladen...

Plasticzuiger verzamelt piepkleine stukjes plastic in Antwerpse haven

In de haven van Antwerpen is een machine in gebruik genomen die piepkleine stukjes plastic zal verzamelen. De zogenoemde "Nul-O-Plastic" werkt als een stofzuiger. Het toestel is met zijn zachte rupsbanden speciaal ontworpen om op de kwetsbare bodems van een natuurgebied in te zetten.

De "Nul-O-Plastic" van Envisan, het milieubedrijf van Jan De Nul Group, won eind vorig jaar een wedstrijd van Port of Antwerp voor nieuwe opruimtechnieken voor plastics die zich hebben opgehoopt in natuurreservaat Galgeschoor. Envisan haalde het van meer dan vijftig inzendingen en kreeg 10.000 euro om de stofzuiger verder uit te werken.

De machine is nu klaar en zal vanaf vandaag, de World Cleanup Day, aan de slag in Galgeschoor. Door historische vervuiling van steden en gemeenten langs de Schelde en door plastic pellets van bedrijven in de haven, heeft plastic afval zich daar opgehoopt. Tot half oktober zal hij de oevers van het Galgeschoor helemaal schoonmaken.

"Onze innovatieve Nul-O-Plastic zal voor het eerst ook alle kleine plastic deeltjes uit dit natuurgebied kunnen verwijderen", zegt An Smet van Envisan aan persagentschap Belga. "We kijken ernaar uit om het ook in andere gebieden binnen de haven in te zetten."

Bekijk het toestel hieronder in actie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen