De manifestanten overnachten op het grote ceremonieplein vlakbij het koninklijk paleis in Bangkok.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Protestweekend in Bangkok: tienduizenden Thaise jongeren eisen democratie en hervorming monarchie

Dit weekend komen in de Thaise hoofdstad Bangkok tienduizenden vooral jonge demonstraten op straat. Het zou gaan van 20.000 tot 30.000. Ze eisen onder meer het ontslag van de premier, democratische hervormingen en een inperking van de grote invloed van de monarchie. Ze spiegelen zich aan het protest in Hongkong.

In de loop van de ochtend drongen enkele duizenden betogers de campus van de befaamde Thammasat universiteit binnen, een bolwerk van progressieve intellectuelen in Thailand.  

De plek is symbolisch: op 6 oktober 1976 werden op die universiteit tientallen studenten vermoord door de veiligheidstroepen toen ze protesteerden tegen de terugkeer van een militair regime. De datum is ook symbolisch: op 19 september 2006 werd de democratisch verkozen premier Thaksin Shinawatra door het leger afgezet bij een vorige staatsgreep.

In de loop van de namiddag verzamelden de manifestanten zich op Sanam Luang, het grote ceremonieplein vlakbij het koninklijk paleis. Volgens de politie zijn er tussen de 18.000 en de 20.000 betogers. Het Britse persbureau Reuters schat hun aantal op 30.000. Dat is het dubbele van het aantal bij een vorige grote betoging. Het zou gaan om de grootste betoging sinds de militaire staatsgreep in 2014. De meeste betogers zullen overnachten op het plein om dan morgen een grote betoging doorheen Bangkok te houden. (Lees verder onder de foto).

De betogers verzamelden zich op het grote plein nabij het koninklijk paleis in Bangkok.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De betogers eisen het einde van de "intimidatie" van politieke tegenstanders, de ontbinding van het parlement met het aftreden van premier Prayuth Chan-ocha. Die kwam in 2014 aan de macht na een militaire staatsgreep . Na een omstreden grondwetsherziening werd hij vorig jaar verkozen tijdens betwiste verkiezingen 

Het land hoort toe aan het volk, niet aan de monarchie

De betogers herhalen de slogan van de revolutie van 1932 die een einde maakte aan de absolute monarchie

De beweging bestaat voornamelijk uit jongeren, studenten en de middenklasse. Sinds deze zomer komen ze bijna dagelijks op straat. Ze spiegelen zich aan het protest in Hongkong en hebben geen echte leiders. Oproepen om te demonstreren worden via sociale media gelanceerd. Opvallend is dat vandaag zich ook kopstukken van de oppositiepartijen en mensen met rode kleding zich aansloten bij de jongeren. Rood is de kleur van de belangrijkste oppositiepartij, die rond de familie van de afgezette premiers Thaksin en zijn zus Yingluck Shinawatra.

Morgen zouden de betogers in Bangkok een bronzen herdenkingsplaat onthullen met de woorden "Het land hoort toe aan het volk, niet aan de monarchie". Dat is de slogan van de constitutionele revolutie van 1932 waarbij officieren een einde maakten aan het koninklijk absolutisme.

Kritiek op de Thaise koning

Sommige actievoeders eisen ook de inperking van de macht van de koning en strictere controles op de financiering van de koninklijke familie. Dat is riskant want kritiek op de monarchie is in Thailand strafbaar. Maar het aantreden van de omstreden koning Maha Vajiralongkorn -ook Rama X genoemd- heeft de populariteit van het Thaise koningshuis een deuk gekregen. Anders dan zijn vader Bhumibol is deze koning niet populair en houdt hij zich weinig bezig met het land of de bevolking. Hij verblijft meestal in Duitsland en komt bijna enkel in het nieuws door zijn talrijke  affaires met jonge vrouwen. 

Premier Chan-ocha heeft aangekondigd dat de regering de protesten toelaat, maar dat de eisen voor de hervorming van de monarchie onaanvaardbaar zijn. Zelf wordt hij vooral gesteund door de armere stadsbevolking, maar Chan-ocha wordt vooral gezien als de sterke man van het establishment van zakenlui, topmilitairen en het koninklijk hof.

Thaise demonstranten voor de poort van de universiteit in Bangkok
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen