Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Twee doden bij uitzonderlijk hevige storm in het centrum van Griekenland

De uitzonderlijk hevige storm Ianos trekt van west naar oost over het centrum van Griekenland. Ten noorden van Athene zijn al zeker twee doden gevallen. Het fenomeen van orkanen in Griekenland is vrij nieuw, maar de voorbije jaren zijn er steeds meer.

De orkaan Ianos heeft eerst de Ionische Eilanden zoals Zakynthos en Kefalonia ten westen van Griekenland geteisterd en trekt nu verder een spoor van vernieling over het centrum van het land. Vooral de steden Karditsa en Farsala en omgeving zijn zwaar getroffen.

Hulpverleners hebben in Farsala in het centrum van het land het lichaam van een oude vrouw gevonden in een huis dat onder water is gelopen. Elders is een oude man omgekomen vlakbij een ziekenhuis. Er wordt ook nog gezocht naar twee vermiste mensen. 

Elders is er sprake van materiële schade zoals omgevallen bomen, versperde wegen, overstromingen en weggewaaide daken. De treinverbindingen tussen Athene en Thessaloniki in het noorden zijn verstoord en onderweg is een brug ingestort. Voor de westkust zouden een aantal schepen gezonken zijn en er is ook geen nieuws van een boot met 55 vluchtelingen op de Ionische Zee.

Hevige orkanen zoals deze hebben de naam "medicane" gekregen, wat staat voor "Mediterranean hurricane" of orkaan in de Middellandse Zee. Dit soort van stormen is vrij nieuw en werden voor de eerste keer opgemerkt in Griekenland in 2015. Nadien zijn er nog geweest in 2017 (met vijf doden) en in 2018 en Ianos is dus de vierde. Een verklaring daarvoor is er niet, maar mogelijk gaat het om een gevolg van de klimaatverandering.

Meest gelezen