Boetes tot 11.000 euro in Engeland voor overtreden quarantaineregels

Wie in Engeland de quarantaineregels overtreedt, kan binnenkort boetes tot 10.000 pond (11.000 euro) krijgen. Dat heeft de Britse regering aangekondigd bij de presentatie van nieuwe maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken.

Premier Boris Johnson kwam zaterdagavond met nieuwe beperkende maatregelen die van kracht worden voor de inwoners van regio's in het noorden, noordwesten en centrum van Engeland. Daar slaat de nieuwe golf van besmettingen met het coronavirus het hardst toe.

Een van de maatregelen is een wettelijke verplichting tot zelfisolatie vanaf 28 september. De verplichting zal gelden voor mensen die positief hebben getest of aan wie de nationale gezondheidsdienst NHS expliciet vraagt om een quarantaine in acht te nemen.

Mensen die positief testen moeten zich 10 dagen isoleren. Wie samenwoont met iemand die positief testte of symptomen vertoont, moet 14 dagen binnenblijven. Er zwaaien boetes van 1.000 tot liefst 10.000 pond voor herhaaldelijke of zware overtredingen.

Als aanmoediging om de regels na te leven, voert de regering een forfaitaire tegemoetkoming van 500 pond in voor mensen met lage inkomens die niet de mogelijkheid hebben om te telewerken.

Protest tegen quarantainemaatregelen

Net als andere landen is het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk opnieuw sterk aan het toenemen sinds het einde van de vakantieperiode. Gisteren zijn in één dag tijd 4.422 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat zijn er 100 meer dan vrijdag en evenveel als het dagrecord van 8 mei. In totaal zijn al 390.358 besmettingen vastgesteld.

Volgens de Britse regering zijn ook nog eens 27 Britten overleden aan COVID-19. Dat brengt het officiële dodental op 41.759. Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste aantal coronadoden in Europa.

Vrijdag gaf premier Johnson al aan dat een tweede besmettingsgolf onvermijdelijk is en dat extra maatregelen onvermijdelijk zijn. Niet iedereen is daarmee opgezet. Zaterdagmiddag trokken betogers tegen de quarantainemaatregelen en tegen vaccinatie door het centrum van Londen. Het kwam tot een confrontatie met de politie. 32 mensen werden opgepakt.

Meest gelezen