Downloadverbod TikTok in VS uitgesteld tot 27 september

Het Amerikaanse verbod op het downloaden van TikTok,  dat vandaag zou ingaan, wordt met een week uitgesteld tot 27 september. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel meegedeeld "na de recente positieve ontwikkelingen". 

De populaire Chinese video-app stelt een samenwerking met softwarebedrijf Oracle en supermarktketen Walmart voor om tegemoet te komen aan de veiligheidsbekommernissen van de Amerikaanse regering.

Uit vrees dat gegevens van miljoenen Amerikanen in Chinese handen zouden komen, had president Donald Trump ByteDance, het moederhuis van TikTok, tot 20 september de tijd gegeven om de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten over te laten aan een Amerikaanse onderneming. Zo niet zou TikTok, dat in de VS ongeveer 100 miljoen gebruikers heeft, verdwijnen uit de app-stores van Apple en Google.

Dat downloadverbod zou dus vandaag ingaan, maar is nu tot ten minste 27 september uitgesteld "na de recente positieve ontwikkelingen", aldus het ministerie van Handel in Washington. Dat is nu ook door ByteDance bevestigd. "We zijn tevreden dat het voorstel van TikTok, Oracle en Walmart de door de Amerikaanse regering opgeworpen veiligheidsproblemen oplost en de vragen rondom de toekomst van TikTok in de Verenigde Staten regelt", zei een woordvoerder zaterdag. De bedrijven krijgen nu een week de tijd om de deal af te ronden.

Trump: "Een heel nieuw bedrijf dat niks meer met China te maken zal hebben"

Eerder op de dag had president Donald Trump ingestemd met de deal. "Het wordt een heel nieuw bedrijf. Ze zullen met China niets meer te maken hebben. Ik heb mijn goedkeuring gehecht aan het akkoord. Als het zich concretiseert, zoveel te beter. Gebeurt dat niet, ook goed", zei Trump.

Het is nog niet duidelijk hoe het mogelijke akkoord tussen TikTok, softwareconcern Oracle en supermarktketen Walmart er precies zou uitzien. Oracle zou de technologische partner in de VS worden, en Walmart de commerciële partner. Volgens Trump zal het nieuwe bedrijf, dat TikTok Global zou gaan heten, "minstens 25.000 mensen" in dienst nemen. De hoofdzetel zou in Texas komen. De betrokken ondernemingen zouden ook 5 miljard euro doneren aan het Amerikaanse onderwijs, deelde Trump nog mee.

Het is nog onduidelijk in hoeverre de Chinese regering nog moet instemmen met de deal. Eerder heeft Peking al een directe verkoop van de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan softwareconcern Microsoft getorpedeerd. Het Chinese regime voerde een nieuwe regel in, die stelt dat software-algoritmes enkel met toestemming van de autoriteiten aan het buitenland verkocht mag worden.

Meest gelezen