FinCEN Files: "Banken helpen miljarden aan verdacht geld witwassen"

Ondanks alle maatregelen die de banksector genomen heeft, blijven banken nog altijd veel verdachte transacties uitvoeren. Dat schrijven De Tijd, Knack en Le Soir op basis van meer dan 2.000 gelekte documenten van de Amerikaanse antiwitwascel. Ook de Belgische grootbanken duiken erin op. "De banken moeten meer doen in de strijd tegen witwassen", zegt Lars Bové van De Tijd.

De FinCEN Files zijn een internationaal samenwerkingsproject van onderzoeksjournalisten. Voor ons land werkten journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir mee. 

"We hebben meer dan 2.100 geheime Amerikaanse rapporten te pakken gekregen en daarin is sprake van meer dan 2.000 miljard dollar, een gigantisch bedrag, aan verdachte geldstromen", legt Lars Bové van De Tijd uit. "Het gaat niet alleen om zwart geld, het gaat ook om crimineel geld, smeergeld en geld van verdachte origine dat is witgewassen."

De rapporten zijn gelekt bij de Amerikaanse antiwitwascel FinCEN, de Financial Crimes Enforcement Network. Opvallend is volgens Bové dat ons land zo vaak opduikt. "In ruim 300 van de meer dan 2.100 rapporten", legt hij uit. "Alle Belgische grootbanken duiken erin op. In een extreem geval zagen we dat meer dan een half miljard verdacht geld via de Britse Maagdeneilanden was doorgestuurd vanop een Belgische rekening."

Het volstaat niet om jaren na datum iets te melden omdat een naam in de pers opduikt

Lars Bové, journalist De Tijd

De Belgische banken doen niet genoeg in de strijd tegen het witwassen, klinkt het. "Zowel de Nationale Bank als de antiwitwascel melden ons toch dat er nog heel veel significante tekortkomingen zijn bij de Belgische banken", zegt Bové. "Er worden miljarden dollars witgewassen via Belgische bankrekeningen. En daar moeten we iets aan doen."

Al te vaak grijpen banken te laat in als er verdachte transacties zijn. "Het volstaat niet om jaren na datum iets te melden omdat een naam in de pers opduikt", zegt Bové. "Op het moment dat die betalingen gebeuren, moet men waakzaam zijn en die proberen tegen te houden." Volgens Bové zijn er de laatste 10 jaar maar voor 300 miljoen euro aan boetes voor uitgeschreven in ons land. "Dat is een druppel op een hete plaat."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen