Ergernis over MR-voorzitter Bouchez  verstoort formatie, poging tot lijmen van preformateurs levert nog niets op

De federale formatiegesprekken zijn voorlopig opgeschort. De andere onderhandelaars hebben kritiek op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die voortdurend op de rem zou staan. Preformateurs Lachaert en Rousseau proberen de brokken te lijmen via bilaterale gesprekken waarbij ook premier Sophie Wilmès wordt betrokken. Gisteravond heeft dat niets opgeleverd, maar straks wordt er verder gepraat.  

De zeven Vivaldi-partijen (socialisten, liberalen, groenen en CD&V) werkten afgelopen weekend in alle discretie voort aan de vorming van een regering. Vandaag moeten preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) naar de koning voor hun eindverslag. Het is de bedoeling dat er dan een formateur wordt aangesteld. Of die timing nu in het gedrang komt, is nog onduidelijk. Volgens Wetstraatjournalist Bart Verhulst moet er eerst een politiek akkoord zijn over wie formateur en dus premier wordt.

Paul Magnette is protéiforme: hij past zijn gedrag en discours aan aan zijn gesprekspartner

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez in "Humo"

Bij de onderhandelaars wordt vooral gekeken richting MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez als oorzaak van de problemen. Hij zou de zaken blokkeren en te veel op de rem staan. "Het is heel erg problematisch", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

Onder meer een Humo-interview met Bouchez dat gisteren is verschenen, zou kwaad bloed hebben gezet. Daarin spreekt de MR-voorzitter in weinig flatterende bewoordingen over zijn PS-collega Paul Magnette. "Paul is protéiforme: hij past zijn gedrag en discours aan aan zijn gesprekspartner", zegt hij onder meer. "Dat stoort me al vanaf het begin. Om vertrouwen op te bouwen, wil ik weten wat ik aan iemand heb." Hij herhaalt ook dat hij er zeker van is dat zijn partijgenote Sophie Wilmès premier blijft.

Bouchez zou ook moeilijk doen over een aantal afspraken die zijn gemaakt in de werkgroepen over het klimaat, de fiscale hervormingen, migratie en de voorbereiding van een nieuwe staatshervorming tegen 2024.

Iedereen moet maar eens goed in de spiegel kijken en zien of ze vooruit willen met dit land. Wij in elk geval wel

Preformateur Conner Rousseau (SP.A)

De formatiegesprekken zijn niet beëindigd, want gisteravond waren er bilaterale gesprekken in de Prins Albert-club, in Brussel. De preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) proberen het vertrouwen te herstellen via afzonderlijke gesprekken met de verschillende partijvoorzitters. Gisteravond werd premier Sophie Wilmès (MR) bij die gesprekken betrokken; naar verluidt was dat voor de andere partijen een voorwaarde om weer met de MR te praten. De onderhandelaars zijn zonder resultaat uit elkaar gegaan, maar ze praten vandaag verder.

"We hebben het hele weekend gewerkt", zei een duidelijk ontgoochelde Conner Rousseau na afloop van de gesprekken gisteren. "Iedereen moet maar eens goed in de spiegel kijken en zien of ze vooruit willen met dit land. Wij in elk geval wel." Komt het nog goed met Vivaldi? "Hoop doet leven, zeggen ze. Hoop doet leven", luidt het antwoord van Rousseau.

Hoe dan ook moeten de preformateurs straks ook naar de koning. Of die dan een formateur zal kunnen  aanduiden, blijft een vraagteken. "Het kan ook dat Egbert Lachaert en Conner Rousseau co-formateurs worden", zegt Bart Verhulst. Dat betekent dat de discussie over wie premier wordt, zou opschuiven naar het einde van  de onderhandelingen. Het is bekend dat noch Lachaert noch Rousseau de ambitie hebben om premier te worden.  

Bekijk hieronder de reactie van Conner Rousseau in "Het Journaal Laat":

Video player inladen...

Meest gelezen