Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Het geld stroomt in de Democratische verkiezingskas na overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg

Volgens de online-inzamelaar ActBlue is er op 28 uur tijd 91,4 miljoen dollar geschonken. De Democratische partij zou dat geld vooral gebruiken om de verkiezingen voor de Senaat te ondersteunen. De Democraten hopen naast het Witte Huis immers ook de Senaat te heroveren op de Republikeinen.

Het overlijden van de erg populaire en progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg heeft veel emoties losgemaakt in de Verenigde Staten. Dat dreigt ook een strijdpunt te worden in de politiek.

De Republikeinse president Donald Trump wil nog voor de verkiezingen een nieuwe opperrechter laten benoemen door de Senaat en hoopt zo om het machtsevenwicht in het Hooggerechtshof te helpen kantelen naar 6 conservatieve tegenover 3 progressieve opperrechters.

Van de weeromstuit zouden 1,5 miljoen Amerikanen nu al 91,4 miljoen dollar in de Democratische verkiezingskas gestort hebben en dat bedrag stijgt nog verder. De Democraten gaan dat geld vooral gebruiken om de strijd voor de senaatszetels op te voeren. Ze hopen de Senaat te heroveren op de Republikeinen en het is de Senaat die de opperrechters benoemt op voorstel van de president.

In de peilingen staat de Democratische uitdager Joe Biden flink voor, maar het is in de staten en het kiescollege dat de beslissing valt. Ook daar zou het moeilijk worden voor de Republikeinse president Donald Trump, tenminste volgens de schattingen van de meeste Amerikaanse media, maar in 2016 was dat ook zo. 

Meest gelezen