AFP or licensors

Hevige storm en regenval in Zuid-Frankrijk: duizend mensen geëvacueerd, een vrouw vermist

De Cevennen, een berggebied niet ver van de Middellandse Zee, worden al dagenlang geteisterd door storm en hevige regenval. Vooral de departementen Gard en Hérault worden getroffen. Er zijn geen slachtoffers, maar een vrouw van 64 is vermist.

Gisteren viel er op bepaalde plaatsen in de Cevennen 45 centimeter regen op twee uur tijd. In lager gelegen valleien heeft dat tot overstromingen geleid. In het stadje Anduze in het de departement van de Gard moesten enkele honderden mensen worden geëvacueerd uit hun woning. Een aantal werden per helikopter opgepikt. Ook in andere gemeenten in de buurt moesten mensen hun huizen verlaten uit vrees voor overstroming. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

Tot nu toe is er geen melding van slachtoffers, maar de hulpdiensten zijn wel op zoek naar een bejaardenhelpster die met haar auto op weg was en sinds gisteren niet meer gezien is. 

Het is nu wel gestopt met regenen en het waterpeil daalt opnieuw, maar op veel plaatsen ligt er veel smurrie in de straten en zijn die nauwelijks berijdbaar. De hulpdiensten waarschuwen dat er echter nieuwe regenbuien mogelijk zijn en hebben een alarmtoestand afgekondigd in de departementen Gard en Hérault in de Cevennes en verder oostwaarts in Bouches-du-Rhône, Var en Alpes-Maritimes in de Provence.

Dit soort noodweer doet zich wel vaker voor in de regio in het begin van de herfst. Het water van de Middellandse Zee is dan op zijn warmst en dat leidt tot een forse verdamping van water. Als die massa van warme en vochtige lucht noordwaarts het berggebied van de Cevennen bereikt, leidt dat tot hevige regenval, onweders en stormen waarbij lage en smalle valleien onder water dreigen te lopen.

Meest gelezen