Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Italianen beslissen of ze het aantal parlementszetels verminderen, maar er zijn ook regionale verkiezingen

In Italië is er vandaag een referendum over een drastische vermindering van het aantal parlementszetels. In zeven regio's wordt er ook gekozen voor het regionale parlement. De regering kijkt met argusogen uit naar een mogelijke doorbraak van de radicaal-rechtse oppositie in een aantal regio's.

Het referendum over de vermindering van het aantal parlementszetels in Rome was een kiesbelofte van de Vijfsterrenbeweging M5S van komiek Beppe Grillo, die nu samen met de sociaaldemocratische PDI de regering van premier Giuseppe Conte vormt. 

Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou het aantal parlementszetels verminderen van 945 naar 600. Na Groot-Brittannië (1.400 in Lagerhuis en Hogerhuis) heeft Italië het grootste parlement net voor Frankrijk waar er 925 zitjes zijn. Het idee is dat een dergelijk groot aantal parlementsleden de efficiëntie eerder hindert dan bevordert en dat een democratie ook met minder kan functioneren. 

Door de coronacrisis zijn er wel een aantal extra maatregelen getroffen. Zo moeten kiezers een mondmasker dragen en voldoende afstand van elkaar houden. Ook kan er gestemd worden in een aantal ziekenhuizen. Italië is met 296.500 besmettingen en 35.600 doden een van de meest getroffen landen in Europa, ook al is de situatie de voorbije maanden verbeterd.

Regio's zijn lakmoestest voor regering-Conte

In zeven regio's in Italië wordt er vandaag ook gekozen voor een regionaal parlement. Het gaat om Veneto, Toscane, Liguria (met Genua), La Marche, Campania, Puglia en Valle d'Aosta.

De meeste aandacht gaat naar Toscane, een regio die al een halve eeuw door links gedomineerd wordt, maar waar de radicaal-rechtse Lega van Matteo Salvini nu hoopt om de teugels over te nemen. Een machtswissel in Toscane zou een forse klap zijn voor de sociaaldemocraten van de PDI en de facto voor de hele regering-Conte op zich. 

Over het algemeen worden de regionale verkiezingen beschouwd als een test voor de regeringspartijen over hun aanpak van de coronacrisis. 

Meest gelezen