Videospeler inladen...

 "Het mag echt wel stoppen, ik ben het beu": dokter Joris Van Hove ziet op tegen nieuw euthanasieproces

De uitvoerende arts bij de euthanasie van Tine Nys, Joris Van Hove, ziet op tegen een nieuw hoofstuk in het euthanasieproces. Dat zei hij vanmorgen in "De zevende dag". Het Hof van Cassatie oordeelde dat de vrijspraak van Van Hove niet voldoende werd gemotiveerd. De andere twee artsen moeten niet opnieuw verschijnen voor de rechtbank. Ondanks zijn moeheid is dokter van Hove wel vastberaden: "Ik ben zeker van een goede afloop, de feiten zijn ijzersterk." 

Eind januari werd dokter Van Hove vrijgesproken en dat na een rechtsgang van 10 jaar. De opluchting was groot maar van korte duur want in het voorjaar staat er een nieuw proces voor de deur. Joris Van Cauter, advocaat van de zussen van Tine Nys, tekende beroep aan omdat de vrijspraak van dokter Van Hove volgens hem niet goed werd gemotiveerd. 

Na tien jaar mag het wel stoppen, ik ben het echt beu.

Advocate Christine Mussche vindt dat haar client, dokter Van Hove,  slachtoffer is van gebrekkig onderzoek: "Mensen die pas ondervraagd worden 7 jaar na de feiten weten vaak niet meer wat er gebeurd is. Normaal bestaat een onderzoek uit stapels dossiers, nu waren er maar een paar, dat is de handicap van dit onderzoek."

Wat nu?

Joris Van Hove is zichtbaar vermoeid van de lange weg die hij al heeft moeten afleggen: "Na tien jaar mag het voor mij echt wel stoppen, maar het zal niet stoppen en ik ben het echt beu."

Ze kunnen hem gelukkig niet meer straffen

Van Hove voelt zich wel minder angstig dan bij het eerste proces. "Nu zal het voornamelijk gaan over of de wet goed is toegepast, daar ben ik redelijk van overtuigd. Ik ben er zeker van dat dit proces voor mij goed zal aflopen. De feiten zijn ijzersterk."

Na begin dit jaar vrijgesproken te worden door een volksjury, verschijnt Van Hove in het voorjaar voor drie beroepsrechters.  Advocate Christine Mussche vindt ook dit niet eerlijk: "Hij wordt afgehouden van zijn natuurlijke rechters met gelukkig één verschil, ze kunnen hem niet meer straffen." Van Hove moet wel een grote schadevergoeding betalen als hij schuldig bevonden wordt.

Bekijk hieronder het gesprek met Joris Van Hove en Christine Mussche in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bekijk de volledige uitzending van "De zevende dag" op VRT NU

Meest gelezen