Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Coronacijfers: grens van 100.000 besmettingen is overschreden

Ons land heeft de kaap van 100.000 besmettingen met het coronavirus gerond. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het wetenschappelijke instituut Sciensano.

  • Tussen 10 en 16 september waren er dagelijks gemiddeld 1.107 positieve tests. Dat is een stijging van 65 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen.
  • In de provincies Namen (+140 procent), Luik (+119 procent) en Luxemburg (+108 procent) worden de sterkste stijgingen opgetekend. In Limburg (+15 procent), Brussel (+45 procent) en Antwerpen (+ 50 procent) stijgen de cijfers het minst snel.
  • Er zijn in ons land nu 100.748 besmettingen met het coronavirus geregistreerd sinds het begin van de epidemie. Het werkelijke aantal besmettingen ligt een pak hoger, want niet iedereen wordt getest. Zeker in het begin van de epidemie lag dat aantal geteste mensen laag.
  • Tussen 12 en 18 september werden elke dag gemiddeld 44 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 65 procent meer in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen.
  • Op 19 september lagen er volgens de cijfers van Sciensano 417 patiënten in het ziekenhuis, van wie 78 op intensieve zorg.
  • Het aantal overlijdens blijft stabiel. Tussen 10 en 16 september overleden elke dag gemiddeld 3 mensen als gevolg van een besmetting.
  • Tussen 3 en 16 september bedroeg de besmettingsgraad 108,3 per 100.000 inwoners.
  • Tussen 10 en 16 september werden in totaal 232.363 testen uitgevoerd. Het positiviteitsratio was in die periode 3,6 procent.

10.569 besmettingen en 12 dodelijke slachtoffers in Frankrijk

In Frankrijk zijn vandaag 10.569 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, een stuk minder dan de 13.498 van gisteren. De afgelopen 24 uur zijn ook 24 Fransen bezweken aan het virus. Gisteren waren dat er 26,  eergisteren 57.

De afgelopên 7 dagen zijn in Frankrijk 3.894 mensen in het ziekenhuis opgenomen, van wie 593 in de intensieve zorg.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn in Frankrijk in totaal 453.763 bevestigde besmettingen vastgesteld. 31.585 van hen zijn overleden.

Federale ambtenaren krijgen 5 extra mondmaskers

Elke federale ambtenaar zal 5 extra stoffen maskers ontvangen. Dat heeft minister van Ambtenarenzaken David Clarinval (MR) bekendgemaakt. Deze maskers komen bovenop de maskers die in mei al werden verdeeld en zouden eind september beschikbaar zijn.

"Als werkgever is het de plicht van de Staat om mondmaskers voor de werknemers te voorzien zodat ze in alle veiligheid hun taken kunnen uitvoeren en zich veilig kunnen bewegen”, aldus Clarinval. 

PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej in quarantaine

Ahmed Laaouej, PS-Kamerfractieleider en burgemeester van de Brusselse gemeente Koekelberg, gaat vanaf vandaag in quarantaine. Dat gebeurt volgens hem "in overeenstemming met volksgezondheidsvoorschriften". Na minister-president Rudi Vervoort is Laaouej het tweede zwaargewicht van de Brusselse PS die in quarantaine moet. Hij zegt dat hij zijn werkzaamheden verderzet van thuis uit.

Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) in quarantaine

Caroline Désir (PS), minister van Onderwijs van de Franse Gemeenschap, is in quarantaine. Omdat ze in contact is gekomen met iemand die later besmet bleek, heeft ze een coronatest ondergaan en gaat ze in quarantaine. Ze zet haar werkzaamheden van thuis uit verder.