Tropische storm Beta in de Golf van Mexico (beeld 19 september 2020)

Onstuimig stormseizoen in Atlantische Oceaan: de namen zijn op

Er hebben zich dit jaar zoveel krachtige tropische stormen en orkanen boven de Atlantische Oceaan gevormd dat de namen voor die stormen op zijn. Het National Hurricane Center (NHC) in de Verenigde Staten moet voor de rest van het orkaanseizoen een beroep doen op letters van het Griekse alfabet. Het is nog maar de tweede keer dat dat nodig is.  

Het National Hurricane Center beschikt jaarlijks over een lijst van 21 namen om krachtige tropische stormen en orkanen te benoemen. Het gaat telkens afwisselend om mannen- en vrouwennamen. De letters Q, U, X, Y en Z worden uitgesloten, de lijst eindigt met een W. Als die lijst uitgeput is, schakelt het NHC over op het Griekse alfabet.

En daar zijn we nu aanbeland. Vrijdag gebruikte NHC de laatste naam in de lijst voor 2020, Wilfred, voor een tropische storm die zich gevormd had 600 mijl (ongeveer 965 kilometer) ten westen van de Kaapverdische Eilanden in de Atlantische Oceaan, halfweg tussen het westen van Afrika en de noordkust van Brazilië. Alle namen uit het systeem opgebruikt dus, en het was niet heel lang wachten voor het Griekse alfabet aangesneden moest worden.

Op zaterdag was er de -korte- subtropische storm Alpha voor de kust van Portugal. En de Amerikaanse staat Texas bereidt zich voor op de komst van tropische storm Beta, die in de loop van de dag zou kunnen uitgroeien tot een orkaan.

Het is nog maar de tweede keer dat er Griekse namen gebruikt moeten worden. De eerste keer was in 2005, toen kregen over het hele seizoen 27 tropische stormen en orkanen een naam. Sommige daarvan richtten heel veel schade aan, denk aan Emily, Katrina, Rita en Wilma. 

Onstuimig seizoen

Het orkaanseizoen dit jaar is bijzonder hectisch. Tot nu hebben 23 stormen en orkanen een naam gekregen, waarvan 1 subtropische storm, 14 stormen en 8 orkanen. In mei al werden de eerste namen uitgedeeld, Arthur en Bertha. De Caraïben en het zuiden van de Verenigde Staten zagen orkanen Hanna, Isaias, Laura en recent nog Sally over zich heen komen.

Het National Hurricane Center voorspelde eerder al dat het een onstuimig seizoen zou worden, met naar verwachting tussen de 19 en 25 stormen en tussen de 7 en 11 orkanen. Het zijn er nu dus al 23. Dat komt in de buurt van 2005, toen er 27 stormen en 14 orkanen waren, beide een record. Het orkaanseizoen loopt nog tot 30 november.

In principe worden stormnamen om de zes jaar hergebruikt, tenzij de impact van een orkaan bijzonder groot is. In dat geval wordt de naam vervangen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2005 na de orkaan Katrina, die New Orleans zwaar trof. Die naam werd ingeruild voor Katia.

Satellietbeelden van de tropische storm Wilfred:

(beeld 18 september 2020)

Meest gelezen