Kamervoorzitter Patrick Dewael over formatie: "Kiezen voor strategisch belangrijke jobs, mijn functie is ondergeschikt"

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) houdt niet vast aan zijn functie als er een nieuwe regering gevormd wordt. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". "Ik zou mijn partijvoorzitter het advies geven te kiezen voor strategisch belangrijke bevoegdheden en departementen, ministeriële jobs dus. Het Kamervoorzitterschap is daar ondergeschikt aan."

Omdat de regeringsvorming bleef duren, werd de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès (MR) een half jaar geleden omgevormd tot een regering met volle bevoegdheid om de coronacrisis beter te kunnen aanpakken. Wilmès beloofde toen dat ze op 17 september het vertrouwen zou vragen aan het parlement. Dat was donderdag. Dat was ook de dag die de zogenoemde Vivaldi-coalitie (PS, SP.A, MR, Open VLD, CD&V, Ecolo en Groen) hadden vooropgesteld waarop er een nieuwe federale regering moest zijn.

Maar afgelopen donderdag heeft Wilmès niet om het vertrouwen gevraagd en was er ook nog geen nieuwe federale regering. Eerder was overeengekomen dat er uitstel komt tot 1 oktober. Dat gebeurde nadat preformateur en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert besmet was geraakt met het coronavirus, waarop ook de andere voorzitters in quarantaine gingen. Fysieke onderhandelingen konden daardoor ook niet doorgaan.

Twee weken uitstel dus. Op 1 oktober moet premier Wilmès wel het vertrouwen vragen én moet er een nieuwe regering zijn. Wat is die datum van 1 oktober waard? "Ik zie de dynamiek van de komende uren en dagen. Neem het van mij aan, daar wordt aan een hoog tempo gewerkt", zegt Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) in "De zevende dag".

"Er kan natuurlijk altijd overmacht komen, zoals gebeurd is met de Covid-besmetting, maar ik heb er vertrouwen in dat je daar tegen 1 oktober staat met een nieuwe regering."

En wat als dat niet gebeurt? "Dan gaat die regering automatisch haar ontslag moeten aanbieden. En dan zijn verkiezingen een optie, wat iedereen natuurlijk wil vermijden."

"Kamervoorzitterschap is ondergeschikt"

Blijft Dewael Kamervoorzitter als de nieuwe coalitie aantreedt? "Ik ben vorig jaar aangeduid als tijdelijk Kamervoorzitter door 102 van de 150 parlementsleden, ik had nooit gedacht dat dat zo lang zou duren", zegt hij. "Dat was vooral om de overdracht te bewerkstelligen."

"Moest mijn partijvoorzitter om mijn advies vragen, dan zou ik hem aanraden om te kiezen voor belangrijke strategische bevoegdheden en departementen, ministeriële jobs. En dan vind ik een Kamervoorzitterschap daar ondergeschikt aan. Ik ben een partijspeler."

Minister van Financiën en vicepremier Alexander De Croo is een van de namen die circuleren voor het premierschap. Dus liever De Croo als premier dan Dewael als Kamervoorzitter? "Dat is uw conclusie."

Bekijk hier het volledige gesprek met Kamervoorzitter Patrick Dewael in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen